Advertisement

İRFAN DONAT

Son aylarda fiyatıyla gündem olan kuru soğana yönelik tartışmalar sürerken, Tarım ve Orman Bakanlığı bir basın açıklaması yayınladı.

"Ülkemizdeki soğan üretimi ve piyasaya arzı ile ilgili basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç
duyulmuştur" ifadelerine yer verilen açıklamada, "Ülkemizde son on yıllık ortalamalara göre yılda 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretilmekte olup 2022 yılı kuru soğan üretimi 2 milyon 350 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2021/2022 pazarlama yılında yurtiçi kullanım miktarı 2 milyon 87 bin ton ve yeterlilik oranımız yüzde 114,7’dir. Bu veriler dikkate alındığında ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği görülmektedir.
Sahip olduğumuz arazi varlığı ile farklı coğrafi bölgelerimizde değişen iklim özellikleri, ülkemizin
bir bölgesinde ekim yapılırken bir başka bölgemizde hasat yapmaya imkân vermektedir. Böylece
halkımızın gıda ihtiyacı kesintisiz bir şekilde karşılanmaktadır" denildi.

Turfanda soğan hasadı başladı

2022 yılında hasat edilen ve depolanan kuru soğanların yıl içerisinde tüketiminin devam etmesiyle birlikte Türkiye'nin güney bölgelerinde yeni üretim sezonuna ilişkin ilk hasatların başladığı kaydedilen açıklamada, "Bu kapsamda, Nisan ayı itibarıyla Adana ve Hatay illerimizde turfanda soğan hasadı başlamıştır. İçinde bulunduğumuz bu dönemde geçen yılın üzerinde bir rekolte söz konusudur. 2022 yılında Adana ve Hatay illerimizde 272 bin ton olan turfanda soğan üretiminin, bu yıl 284 bin tona yükselmesi beklenmektedir. Yeni hasatlarla birlikte üretilen ve sofralarımıza gelmeye başlayan soğan miktarı, halkımızın ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak seviyededir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur" denildi.

Tarım Bakanlığının kuru soğanın arzına yönelik basın açıklamasında fiyatların seyrine ilişkin bir açıklamaya yer verilmedi.