Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şubat ayı istihdam verisinin, geçen aya kıyasla biraz gerilemesi beklense de ücret artışlarının sıkılaşan istihdam piyasasında şirketlerin pozisyon doldurmasıyla yükselmesi bekleniyor.  

Ocak ayında 304 bin artan tarım dışı istihdam verisinin Şubat'ta 180 bin artması bekleniyor. İşsizlik oranının %4'ten %3.9'a gerileyerek 1969'dan beri en düşük seviyeye yaklaşması bekleniyor.

Ortalama saatlik ücretlerin ise aylık %0.3, yıllık %3.3 artması bekleniyor. Ücretler son 4 ayda %3'ün üzerinde gerçekleşti.

UZMANLAR NE DİYOR?

Wells Fargo Kıdemli Ekonomisti Sarah House "İstihdam piyasasının sıkılaşması nedeniyle ücretlerin güçlenmeye devam ettiğini göreceğiz" değerlendirmesini yaptı.
 
Goldman Sachs ekonomistleri istihdam rakamı konusunda daha az iyimser. Ekonomistler istihdamın 150 bin artasını bekliyor. Şubat ayında mevsimsel faktörlerin negatif etkisi olduğunu belirten uzmanlar "ürcret artışları da bu nedenle beklenenden kötü olabilir" ifadesini kullandı.

AŞAĞI REVİZE OLABİLİR

MUFG Securities'den John Herrmann bazı sektörlerde yumuşama olabileceğini belirtti. İmalat sektörünün ılımlı gelen ISM verisi sonrası yavaşlayabileceğini, perakende sektörünün de zayıflayabileceğini ifade etti.

Herrmann Ocak ayındaki 304 binlik istihdam rakamının da aşağı yönde revize edilebileceğini belirtti. Uzman, 65 bin veya daha fazla düşüş olabileceğini söyledi.

FED'E ETKİSİ

İstihdam verisinin Fed'in sabırlı olacağını söylemesi nedeniyle Fed politikası üzerinde etkisinin fazla olmayacağı belirtiliyor. Federal fon faizi vadeli kontratlarının fiyatlaması bu sene faiz artırımına gidilmeyeceğini işaret ediyor.

Fed Başkanı Jerome Powell Kongre'deki konuşmasında Merkez Bankası'nın geçen yılki ücret artışlarından memnun olduğunu belirtmişti. Powell "Ücretler yükseliyor. Bundan memnunuz" ifadesini kullanmıştı.

PİYASA TEPKİSİ

Piyasa için asıl risk, ücret artışlarının enflaysonda toparlanmayı tetikleyip tetiklemeyeceği. Bu durumun Fed'in faiz artış planları konusundaki görüşünü değiştirebileceği belirtiliyor.

Ücret artışlarının yükselmesiyle tahvil faizlerinin geçen ayki dar banttaki seyrini sonlandırabileceği, hisse senetlerinin de düşebileceği belirtiliyor. Zayıf gelen bir verinin dolardaki güçlenmeyi de sonlandırabileceğine dikkat çekiliyor.