Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TBMM'de Paris İklim Anlaşması görüşmeleri başladı

TBMM'de Paris İklim Anlaşması görüşmeleri başladı

Paris İklim Anlaşması görüşmelerine TBMM Meclis Çevre Komisyonu'nda başlandı. Çevre Komisyonu'ndan sonra anlaşma önce Dışişleri Komisyonu'na, oradan da geçmesi durumunda TBMM Genel Kurulu'na gelecek.

Giriş: 05 Ekim 2021, Salı 14:30
Güncelleme: 05 Ekim 2021, Salı 14:30

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na taraf olması için hazırlanan kanun teklifinin görüşmelerine Meclis Çevre Komisyonu'nda başlandı.

Anlaşmaya ilişkin müzakere sürecinin Çevre Komisyonu'nda tamamlandıktan sonra teklif Dışişleri Komisyonu'nun gündemine gelecek.

Bu komisyonda da kabul edilmesinin ardından teklif genel kurulda oylamaya sunulacak.

Anlaşma Genel Kurul'da onaylandıktan sonra karar Birleşmiş Milletler sekreteryasına iletilecek ve Türkiye anlaşmaya taraf olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Paris anlaşmasının meclisin onayına sunulacağını açıklamıştı.

Kabine toplantısında da gündeme gelmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Eylül'de yapılan kabine toplantısından sonra "Paris Anlaşması'nı önümüzdeki ay Meclis'te onaylama kararı aldık. Tüm kalkınma programlarımızı yeşil kalkınma devrimi rehberliğinde yürüteceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan konuşmasında konuyla ilgili şunları söylemişti:

Son dönemde yaşanan gelişmeler, ülkemize verilen taahhütler ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde önümüzdeki ay Meclisin yeni yasama yılının başlamasıyla bu anlaşmayı onaylama kararı aldık.

BM Genel Kurulu'nda duyurduğumuz bu kararımızın ülkemize ve dünyaya hayırlı olmasını diliyorum.

İnşallah Kasım ayında Glasgow'da yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi'ne kadar onay sürecini tamamlamış olacağız.

Bu karar belirlediğimiz takvim çerçevesinde yatırımdan üretime, ihracattan istihdama kadar geniş bir alanda kapsamlı değişikliklere gideceğimiz manasına geliyor.

Esasen Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'na uyum için gereken eylem planını hazırlayıp devreye alarak bu konuda zaten önemli bir adım atmıştık. Şimdi bunu Paris İklim Anlaşması ile 2053'e kadar uzanan bir perspektifte orta ve uzun vadeli hedef haline getiriyoruz."