Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhur Örnek - Araştırma Müdürü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasaya verdiği Türk lirası'nın (TL) maliyetini yukarı çekmek için çeşitli adımlar atmaya devam ediyor.

TCMB'nin en son gerçekleştirdiği haftalık repo ihalesinin vadesi 13 Ağustos 2020 (bugün) idi. TCMB son dört günde yaptığı gibi haftalık repo ihalesi açmadı ve bu kanaldan yapmış olduğu fonlamayı sıfırladı.

TCMB ayrıca 06 Ağustos 2020'de yayımlamış olduğu basın duyurusunda belirttiği gibi hedefli ilave likidite imkânını azalttı. 15 Mayıs 2020'de düzenlenen ve vadesi 13 Ağustos 2020 olan 10 milyar TL miktarı olan repo ihalesi de yenilemedi. Hatırlanacağı üzere TCMB salgın sonrası bu likidite kanalı ile piyasaya 90 gün vadede politika faizinin 150 baz puan daha düşük faizle TL veriyordu.

TCMB'den bugün önümüzdeki hafta gerçekleşecek kritik Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde sürpriz bir adım geldi. Faizi bankaların tekliflerine göre belirlenen geleneksel ihale yöntemiyle 1 aylık vade ortalama yüzde 10,96 basit faizle 20 milyar TL verildi. İhaleye 139,6 milyar TL teklif geldi. Oluşan ortalama faiz politika faizinin 271 baz puan üzerinde gerçekleşti ve faiz arttırım beklentilerini pekiştirdi.

Bloomberg HT Araştırma masasının yapmış olduğu hesaplamalara göre TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin bugün %9'un üzerinde şekillenmesi bekleniyor.