Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Çarşamba günü yakınlarına Fed Başkanı Jerome Powell'ın görevini bir başkası ile değiştirme konusunda yetkisi olduğunu düşündüğünü söyledi.

Kaynaklar, "Trump'ın düşüncesine göre, ABD Başkanı, Powell'ı Fed Başkanlığı'ndan Fed kurul üyeliğine getirebilir, ancak şimdilerde bunu yapmayı planlamıyor" dedi.

Başkan'ın bu şekilde konuştuğuna ilişkin bu haber, Powell'ın Trump'ın Fed politikasını eleştirmeye devam etmesine rağmen 4 yıllık görev süresini doldurmaya niyetli olduğunu söylemesinden birkaç saat sonra geldi. Bu yılın başlarında, Trump, Bloomberg'in Salı günkü haberine göre, Beyaz Saray hukukçularına Powell'ı görevden almaya ilişkin seçenekler üzerinde çalışmasını istedi.

Beyaz Saray'daki iç tartışmaların gizliliğinden dolayı ismini vermek istemeyen kaynaklar, Trump'ın ABD AHzine Bakanı Steven Mnuchin'e yönelik tek şikayetinin Powell'ı Fed Başkanı olarak önermesi olduğunu, bunun dışında Mnuchin'in Başkan ile ilişkilerinin iyi olduğunu söylediler.

Trump'ın Fed'e yönelik bu yaklaşımı, 30 yıldır süren Beyaz Saray'ın Fed'i kamuoyu önünde eleştirmeme geleneğine aykırı bir durum olarak düşünülüyor ve merkez bankasının bağıımsızlığına saygının dışına çıkılma olarak değerlendiriliyor.

Powell Çarşamba günü faiz karrı sonrası Washington'da yaptığı basın toplantısında," Yasa açık ve görev sürem dört yıl. Bu süre boyunca görevimi sürdürme niyetim var" dedi. Fed dünkü toplantısında faizde değişikliğe gitmemiş, ancak faiz indirimleri için kapıyı açmıştı.