Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD ve Çin  devlet başkanlarının gelecek hafta Japonya’da bir süredir çıkmazda olan ticaret müzakelerini tekrar başlatmak için görüşecekleri belirtildi, finansal piyasalar bu haberle yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü yaptığı açıklamada, Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile “çok güzel” bir telefon konuşması gerçekleştirdiğini söyledi. Liderler 28-29 Haziran'da Osaka’da ‘geniş çaplı’ bir görüşme gerçekleştirecek. Başkan Truımp Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Ticaret heyetlerimiz görüşmelere Xi ile yapacağım görüşmeden önce başlayacaklar” dedi. 

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’i daha önce defalarca Başkan Xi’nin G-20 zirvesinde kendisiyle görüşme fırsatını geri çevirmesi durumunda gümrük vergilerini artırmakla tehdit etmişti.

Trump yeni seçim kampanyasını Orlando’da resmi olarak başlatmak üzere Beyaz Saray’da ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Görüşme çok iyi geçebilir” diyerek, Çin’in bir anlaşma yapmak istediğini sözlerine ekledi. Trump, “Bu konu benim umduğum gibi, büyük ölçüde çözülüyor” dedi.

Trump, daha sonra Orlando’da, “Biz ya iyi ve adil bir anlaşma yapacağız ya da hiçbir anlaşma yapmayacağız ve bu da bizim için uygun, çünkü şirketler yüksek gümrük vergileri ödemekten kaçmak için Çin’i terk ediyor ve ABD’ye taşınıyorlar” dedi.

Devlet kontrolündeki China Central Television’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmeye ve fikir teatisinde bulunmaya istekli olduğunu söyledi.

Xinhua haber ajansının haberinde ise iki ülkenin başkanlarının gerçekleştireceği görüşmenin ek gümrük vergilerinden fikri ve sınai mülkiyet haklarına kadar çeşitli konuları kapsayacağı bildirildi.

Haberle birlikte ABD hisse senetleri yükselişe geçti, S&P 500 Endeksi yüzde 1’e yakın kazanıma yöneldi. Asya hisse senetleri de alış ağırlıklı seyretti.