Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti grup toplantısında, “Cumartesi günü Fatih gemisini ziyaret edip yeni gaz rezervini de açıklayacağım” açıklamasında bulundu.

Bu açıklamadan sonra konunun uzmanları Bloomberg HT'ye değerlendirmede bulundular.

"Ekonomimize katkısı mutlak"

Özgül Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül konu hakkında şunları söyledi:

Ben ilk rezervin açıklanmasından sonra yeni rezervlerin de açıklanacağını tahmin ediyordum. Çünkü böyle bir havza tespit edildikten sonra yakınlarında yeni havzaların bulunacağına dair inancım çok fazlaydı. İlk havzadaki aşağı yukarı 3 yüz milyonluk rezervin çok daha artacağına inanıyorum. Elektrik üretimimizin halen yüzde 35’i doğalgazdan böyle bir rezervin açıklanması ile birlikte, elektrik fiyatlarına yansıması olacağı mutlak. Ayrıca Rusya ile olan bitecek doğalgaz anlaşmalarımızın yerine konulacak böyle bir rezerv ile bizim ileriye yönelik olan beklentilerimiz elektriğin kullanıldığı sektörlere iyi yansıyacaktır.

Maliyetlere yansıması iyimser bir tahminle 5 yıldan önce olmaz. Zaten açıklamalarda da 2023 söyleniyor. 2023’ü gerçekten iyimser buluyorum ancak imkansız değil. En geç 2025’e kadar bunu hayata geçeceğine inanıyorum.

Piyasalar açısından açıklamalar çok şeffaf ve yıpratılmamalı. Yılda 55 milyar metre küp doğalgaz kullanan bir ülkeyiz. Açıklanan her rezerv buradaki cari açığı azaltacak demektir. Yani miktarına bakmadan bunun ekonomimize katkısı olacağı mutlak.

"Ben ciddi bir artış olacağını söylüyorum"

Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara ise şu açıklamalarda bulundu:

Fatih sondaj gemisi Romanya, Bulgaristan ve Türkiye üçgeninde. Ağustos ayında ilk rezerv açıklamasını duyduk. Gemi hala orada zaten. Miktarının artabileceğine dair söylemler duymuştuk o dönemde. Cumhurbaşkanı cumartesi açıklama yapacağını söyledi. Önceden söylediğine göre ciddi bir rezerv açıklaması yapılacak. Sakarya gaz sahası içerisinde bir kuyu bu. Benim tahminim 500 milyar metre küpe yakın bir total rezerv rakamı açıklanır ama tabi ne kadar keşif/tespit sondajı yaparsanız o kadar sonuç elde etme şansınız artıyor. Ben ciddi bir artış olacağını söylüyorum.