Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Karbon salınımını azaltarak yeşil ekonomik dönüşümü kampanya vaatlerinden biri haline getiren Joe Biden başkanlığa yaklaşırken küresel piyasalardaki yenilenebilir enerji hisseleri de yükseliş kaydetti.

Demokratların Başkan adayı Joe Biden seçildiği takdirde 2 trilyon dolarlık bir teşvik paketinin çevreye duyarlı bir ekonomik dönüşüm için kullanılacağının sözünü vermişti. Son açıklanan sonuçlara göreyse Biden’ın başkan olma ihtimali giderek artıyor fakat Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu koruması bekleniyor.

Fakat piyasalar Cumhuriyetçi bir Senato’ya rağmen Biden’ın başkanlığını fiyatlamaya başlamış gibi gözüküyor. Güney Kore ve Çin’de yenilenebilir enerji şirketlerinin hisseleri perşembe günkü işlemlerde sert yükselirken ABD temiz enerji endeksi de beklentilerin Biden’a dönmesiyle birlikte yükselişte.

Güneş paneli üreticisi OCI Güney Kore piyasasında perşembe günü yüzde 6 yükselirken, rüzgar tribünü üreticisi CS Wınd’ın hisseleri de yüzde 8.9 artış gösterdi. Elektrikli otomobil bataryası üreticisi LG Chem’in hisseleriyse yüzde 2.8 değer kazandı.

Çin’de ise güneş paneli materyalleri üreten Longi Green Energy Technology’nin hisseleri perşembe günü yapılan işlemlerde yüzde 6 değer kazanırken yenilenebilir enerji ürünleri üreten Xinyi Solar’ın hisseleri yüzde 7.36 artış gösterdi.

ABD piyasalarında işlem gören 46 temiz enerji şirketinin bulunduğu Wilderhill Temiz Enerji Endeksiyse seçim belirsizlikleriyle yüzde 5.12 düşüş yaşadıktan sonra Biden lehine gelen haberlerle birlikte yüzde 4.05 yükseldi.

ABD Temiz Enerji Endeksi Mart ayından 12 Ekim’e kadar yüzde 222.27 yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü. ABD’deki seçim süreci boyunca da Biden’ın vaatleri ve popülaritesi ile doğrusal bir seyir izledi.