Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın ‘Para ve Kur Politikası’ metninin sunumunda verdiği kararlı sıkılaştırma ve enflasyonla mücadele mesajlarının ardından piyasa aktörleri yılın son Para Politikası Kurulu toplantısının ciddi bir sınav olduğu görüşünde.

Ekonomistler yılın son toplantısında faiz artışlarının devam edeceğini öngörürken, beklentileri oldukça aşan enflasyon sonrasında karar metninden çıkacak sinyalleri de yakından takip edecek.

İşte yılın son Para Politikası Kurulu toplantısından önce beklentilerden piyasa tepkilerine kadar not edilmesi gereken unsurlar…

Ekonomistler 150 baz puan faiz artışı bekliyor

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin faiz kararı anketine katılan ekonomistler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sıkılaşma adımlarına devam edeceğini öngördü.

Ankete katılan 21 kurumun medyan beklentisi yılın son toplantısında politika faizinde 150 baz puan faiz artışı olacağı yönünde.

En düşük beklentiyi paylaşan kurum faizin 75 baz puan artışla yüzde 15.75, en yüksek beklentiyi paylaşan kurum 200 baz puan artışla yüzde 17’ye yükselmesini beklediğini açıkladı.

TCMB’nin piyasa aktörlerinin beklentilerini derlediği Beklenti Anketi’nin Aralık ayı versiyonunda politika faizine ilişkin beklenti yüzde 16’nın üzerine çıktı.

Yabancılar da sıkılaşmanın devam edeceğini öngördü

Türkiye’de kurumlar yeni başkan Naci Ağbal’ın ilk toplantısında yapılan faiz artışının ardından Aralık’ta da bir sıkılaşma hamlesi beklerken, yabancı kurumların da beklentileri bu yönde şekillendi.

Yabancı kurumlar özellikle güçlü sıkılaşma mesajlarının verildiği ‘Para ve Kur Politikası’ metni sunumu ve beklentileri aşan enflasyon verisinin ardından para politikasındaki sıkılaşma döngüsünün devam edeceğini öngördü.

Beklentilerini paylaşan yabancı kurumlardan biri olan Goldman Sachs’a göre TCMB Aralık toplantısında 200 baz puan faiz artışı yapacak. Goldman Sachs analistleri Murat Unur ve Clemens Grafe'ın notunda "Kasım TÜFE verisindeki yukarı yönlü sürpriz, enflasyonun muhtemelen yılın büyük bölümünde yüzde 15 civarında olacağını ve makul bir reel faiz tamponu sağlamak için daha fazla faize ihtiyaç olacağını işaret ediyor." dendi.

Deutsche Bank ise Aralık toplantısında 150 baz puan faiz artışı beklediğini açıkladı. Kurum 2021’nin ilk bölümünde de 100 baz puanlık bir artış gerçekleşeceği düşüncesinde. Kurum raporunda Türkiye’de para politikasındaki sıkılaşma beklentilerini Ağbal’ın TCMB Başkanı olarak basın karşısına çıktığı ilk toplantısında verdiği mesajlara ve yüksek gelen Kasım enflasyonuna dayandırdı.

Son olarak Citi de bu toplantıda politika faizinin 200 baz puan artışla yüzde 17 seviyesine geleceğini öngördü. Kurumun raporunda Kasım'daki faiz artışının, para politikasındaki sadeleşmenin ve TCMB Başkanı Ağbal'ın açıklamalarının enflasyonla mücadele, uluslararası rezervlerin artması ve ters dolarizasyonun hızlanması ihtiyacı konusunda önemli bir kabul olduğunu gösterdiğine işaret edildi.

'Ağbal çerçevesi'nde sıkılaşma ve enflasyonla mücadele vurgusu

Bir önceki toplantıdan bu yana para politikası tarafında yaşanan belki de en önemli gelişme Ağbal’ın TCMB Başkanı olarak ilk kez basına açık bir toplantıda verdiği mesajlar oldu. 16 Aralık’taki ‘Para ve Kur Politikası’ metni sunumunda Ağbal "Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Gerekirse parasal duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Ağbal aynı toplantıda enflasyonla mücadele kararlılığını da vurguladı. Ağbal, “Fiyat istikranının orta ve uzun vadeli kazanımlarına odaklanarak para politikasında kararlılıkla sıkı duruş sergileyeceğimiz, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarı doğrultusunda kazanımlar elde edeceğimiz bir yıla giriyoruz. Politika duruşumuzu fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda belirleyerek uygulayacağız. 2021 yılı sonu için yüzde 9,4 hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz.” değerlendirmesini yaptı.

Ağbal’ın verdiği mesajları güçlü bulan ekonomistler Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede Aralık toplantısının bu açıdan önemli gösterge olacağına dikkat çekti. Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi "Öngörülebilirliği artacak diye düşünmek istiyorum şöyle ki bunun testi Aralık toplantısında olacak. O yüzden ben faiz artışı ile devam edileceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

TEB Kıdemli Ekonomisti Okan Ertem ise Ağbal'ın Aralık toplantısına ilişkin temkinli konuştuğuna dikkat çekti. Ertem, "Aralık PPK toplantısında daha önce 200 baz puan artış bekliyorduk. Ağbal’ın verdiği mesajlar sonrasında sıkılaşmanın kademeli olarak yapılacağı mesajını aldım. Yani doğrudan 200 baz puan artış yerine Aralık toplantısında 100 baz puan, Ocak'ta da enflasyon verilerine bakıp ilave sıkılaştırma olur diye düşünüyoruz. Kısacası kademeli bir sıkılaştırma öngörüyoruz." dedi.

Kasım enflasyonu beklentiyi aştı

Aralık toplantısında faiz artışı beklentilerini güçlendiren temel gelişmelerden biri de beklentileri aşan Kasım enflasyonu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tüketici fiyat endeksi Kasım'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,03 artış gösterdi. Bir önceki aya göre artış yüzde 2,3 olarak kaydedildi. Ekonomistlerin beklentisi yıllık bazda yüzde 12,7; aylık bazda yüzde 1,1 artış yönündeydi.

Ekonomistler yüksek gelen enflasyonda kur geçişkenliğine dikkat çekerken, TCMB Başkanı Ağbal da ‘Para ve Kur Politikası’ metni sunumunda enflasyonda kur etkisine dikkat çekti.

Son toplantıdan bu yana piyasa tepkisi

Naci Ağbal’ın TCMB Başkanı olarak katıldığı 19 Kasım’daki ilk Para Politikası Kurulu toplantısından bu yana Türk varlıklarında olumlu bir görünüm izlendi.

Son toplantıdan bu yana kurda gevşeme eğilimi devam ederken, Türkiye'nin risk primleri de pandemi öncesi seviyelere döndü. Aralık ayının başında yükselişe geçen risk primi ayın ortalarından itibaren gerilemeye başladı ve 350 baz puanın altını gördü.

Borsa İstanbul ise son toplantıdan bu yana Türk Lirası bazında rekorlarına devam etti.