Advertisement

Bu hafta gündemimiz yine çok kalabalıktı. Hafta başında açıklanan 4. çeyrek büyüme rakamı beklenden yüksek çıkarken, dış ticaret açığı beklentileri aştı ve HSBC'nin açıkladığı imalat PMI'ı beklentilerin altında gerçekleşti. Haftayı ise beklenenden oldukça yukarıda çıkan ve sert bir yükseliş gösteren enflasyon verisi ile kapatıyoruz. Yurtdışında ise tüm dikkatler ABD istihdam verilerindeydi. Öte yandan, tüm Türkiye'yi karanlığa gömen elektrik kesintisini de bol bol konuştuk, yazdık, espirilerimize katık ettik.

Bunların yanında haftaya hepimizi derinden üzen gelişmeler damga vurdu. Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Selim Kiraz'ı ve şarkılarıyla hepimizin yüreğine ılık esintiler getiren Kayahan'ı kaybettik. Her ikisine de rahmet, sevenlerine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

Biraz da okuyucu mahkemesinde hesap verelim;

Değerli okuyucumuz Necmettin Batırel, "Yunanistan'dan mevduat çıkışı 3 milyar euroya geriledi" başlıklı haberimiz için "BU GERİLEME KELİMESİ YANLIŞ. DAHA ÖNCE DAHA MI YÜKSEK MEVDUAT ÇIKIŞI OLUYORDU DA BU AY 3 MİLYAR EURO'YA GERİLEMİŞ. OLMASI GEREKEN "YUNANİSTAN'DAN 3 MİLYAR EURO DAHA ÇIKTI" OLMALIYDI.. DEĞİL Mİ? BUNU YAPAN EDİTÖRÜN KULAĞINI ÇEKİN.. İYİ ÇALIŞMALAR" eleştirisini getirmiş. Bu haberin Bloomberg News'taki orijinalinin başlığı "Greek Deposit Outflows Said to Slow to 3 Billion Euros", ancak okuyucumuz haklı. Zira haberin içinde mevduat çıkışının 3 milyar euryo hangi seviyeden çıktığı yazmıyor. Editörlerimiz çeviri haberlerde, metinden uzaklaşmıyorlar, dolayısıyla bire bir çeviri yapmaya özen gösteriyorlar. Bu nedenle, biz haberin başlığını okuyucumuzun işaret ettiği şekilde değiştirdik, ancak haberin içeriğinde değişikliğe gitmedik. Necmettin Bey'e dikkati için teşekkür ediyoruz ama kendisinden bir noktada ayrılıyoruz, zira "kulak çekme" yöntemlerimiz arasında yer almıyor.

"Büyüme 2014'te beklentiyi aştı" başlıklı haberimizi, değerli bir okuyucumuz, "ben anlamadım, %3,5 in üzerinde beklenti var iken ve buna büyüme denir iken %3'ün altında olan büyüme nasıl beklentiyi aşıyor ???..." şeklinde eleştirmiş. Bloomberg News'un düzenlediği ankete göre büyümenin yüzde 2.7 çıkması bekleniyor. Diğer kaynaklar farklı anketlerle farklı beklentileri dile getirebilirler, ancak bizim haberlerimizde baz aldığımız beklenti rakamları Bloomberg'in.

Yine aynı haberimiz için, diğer bir değerli okuyucumuz, "haberin başlığında % 2,9 büyüme rakamı verilmesine karşın detaylarda son çeyrek büyümenin 0,7 ve yıllık bazda büyümenin 2,6 olarak gerçekleştiği yazılmış. büyüme rakamı 2,9 mu yoksa 2,6 mı?" mesajını göndermiş. Yüzde 2.9 2014 yılı büyümesi, yüzde 2.6 çeyrek dönemin yıllık bazda büyüme rakamı. Yüzde 0.7 ise çeyrek dönemin bir önceki çeyreğe göre büyümesi.

"Döviz piyasası "hileye" karşı önlem alıyor" başlıklı haberimize ise yine dikkatli bir okurumuz "trilyon dolarlık ceza olmaz milyar dolar olabilir belki" düzeltmesini göndermiş. Gerekli düzeltmeyi hemen yaptık, kendisine çok teşekkür ederiz.

Editörlerimizden Fırat Taşvur görevini Ersin Şenel'e devretti. Fırat'a sitemize yaptığı değerli katkılarından ve harcadığı emekten dolayı teşekkür ediyor, kendisine başarılar diliyor, Ersin'e de önce hoşgeldin, sonra da kolay gelsin diyoruz.

Esenlikler dilerim,

aoz@bloomberght.com