Advertisement

Sermaye Piyasası Kurulu, gelen tepkiler üzerine Cuma akşamı duyurduğu piyasa bozucu eylemlerle ilgili düzenlemeyi Pazar günü kaldırdı. Aniden alınan ve 2 gün geçmeden kaldırılan karar şaşkınlık yarattı.

Sermaye piyasası oyuncularının görüşü alınmaksızın hazırlanan tebliğle içsel bilgiye sahip olanların bilanço dönemi boyunca alım yapması serbest bırakılırken, satış yasağının devamına karar verilmişti. Buna göre şirket bilançoları, denetim raporları hakkında bilgi sahibi kişiler ve yakınları söz konusu şirketin hissesini bilgi kamuya açıklanmadan önce satın alabilecekti. Fakat Pazar günü bu tebliğ geri çekildi.

Sermaye Piyasası Kurulu, 15 Temmuz darbe girişiminin piyasalar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla şirketlerin paylarını almalarının önündeki engelleri kaldırarak firmaların paylarını geri alabileceğini bildirmişti. Akabinde kendi hisse değerlerini düşük bulan şirketler arka arkaya alım kararı duyurmuşlardı. Yani aslında bilanço dönemi hariç şirketlerin paylarını almalarının önünde bir engel bulunmuyordu.

SPK'nın tek taraflı kararının yasaklı dönem olan bilanço dönemini kapsaması tepkilere neden oldu.

Mali tablolar, bir şirketle ilgili en önemli içsel bilgidir. Bu tabloları hazırlayanlar, Yönetim Kurulu üyeleri, açıklanmadan önce şirketin mali durumuyla ilgili bilgi sahibi olurlar ve dolayısıyla bu süre zarfında hisse alımı yapmaları piyasa bozucu eyleme girer.

Etkin bir sermaye piyasasının temelinde güven ve fırsat eşitliği ilkeleri yatar. Söz konusu güven ve eşitliği sağlamakla yükümlü olan kurum ise Sermaye Piyasası Kurulu'dur. Sermaye piyasası suçları ikiye ayrılır. Bunlardan biri manipülasyon, diğeriyse içeriden öğrenenlerin ticaretidir.

İçeriden öğrenenlerin ticareti suçu, sermaye piyasalarının sağlıklı ve dürüst bir şekilde faaliyet göstermesini engeller. Aynı zamanda kamuyu aydınlatma ilkesine de zarar verir. Bu nedenle sermaye piyasalarında eşitlik ve dürüstlüğü bozan haksız kazançlara ve şirket el değiştirmelerine yol açan işlemler
zinciri olarak kabul edilir.

Peki SPK bu kararı neden aldı ve neden kaldırdı? SPK'nın açıklamasında, piyasadan gelen talep üzerine alındığı aktarıldı. Gözler sermaye piyasası oyuncularına çevrildi. Görüşlerine başvurduğumuz üyeler konudan habersiz olduklarını söylediler. Birliğin görüşlerine başvurmadan bu karar alınmıştı. Talebin şirket yöneticilerinden gittiğini öğrendik. Geçen hafta Borsada yaşanan sert düşüş sonrası, bazı şirketler hisselerini iştirakleri aracılığıyla almak istemişler.

SPK'nın kararı sosyal medyada piyasa oyuncularının büyük tepkisine yol açtı. Ekonomi yönetimi de konuya müdahil olarak SPK Başkanı'ndan tebliği kaldırmasını istemiş.

Konuştuğumuz üyeler, "Tebliğ devreye girseydi şirket yöneticilerinin elinde tüm piyasa oyuncak olurdu ve bu işten kimse sağ çıkamazdı. Kendi kurulunuzun altına dinamit koyardınız" sözleriyle tepkilerini dile getirdiler.

Güvenin hala tam olarak sağlanamadığı sermaye piyasalarında güven zedeleyen bu tür yaklaşımlardan uzak durulması gerekir. Zaten hassas olan yatırımcı psikolojisi, iletişim aksaklıkları nedeniyle yıpratılmamalı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ve KOTEDER gibi kurum üyelerinin görüşlerine başvurmadan ani alınan kararlar yıkımdan başka bir şey getirmez.