Advertisement

Bizim için kısa, yurt dışı piyasaları içinse bitmek bilmeyen bir haftanın sonuna doğru geliyoruz. Avrupa'da politik çalkantıların yaşandığı, hükümetlerin iktidardan çekilmek zorunda kaldıkları, en önemlisi kılıçların çekildiği bir hafta geride kalıyor.

Güven erezyonu neymiş bu hafta gördük

Bu hafta piyasalar indi çıktı, hükümetler düştü; ama en önemlisi bence zaten az olan piyasalardaki güven ciddi bir şekilde erezyona uğradı. İki hafta önce nerede ise çantada keklik gibi görünen 'Yunanistan gönüllü yapılandırmaya gidiyor, biri EFSF diğeri yatırımcıların tahvillerini alacabileceği özel fon olmak üzere kurulacak iki yapı ile Avrupa kurtuluyor'  stratejisinin, şu an çalışması artık çok zor.

Geçen hafta içinde Papandreau ve Berlusconi'nin yaptığı salvolar piyasalardaki sınırlı olan güvenin ciddi bir şekilde azalmasına neden oldu. Avrupa Birliği kendi arasında dağılma planları yaparken -ya da A takımı B takımı gibi sınıflamalar yaparken- dışarıdan yatırımcı nasıl Avrupa'ya güvenip tahvil alsın? Çin yada Brezilya kime ya da neye güvenerek milyarlarca ABD Doları rezervini bozdurup euroya geçecek?

Geçen haftadan sonra bence Avrupa'da sonun başlangıçı artık net olarak başlamıştır. Avrupa dibe vurmadan ya da üye ülkeler kendi içinde ayıklanıp temize çıkmadan bu birliğin ne parasal olarak ne de idari olarak bir arada durması mümkün değildir.

Fransa'ya dikkat

İşte bu noktada eğer böyle bir çözülme olacaksa, bunda son nokta Fransa olacaktır.

Yunan ve İtalyan tahvillerini kendi vatandaşlarından sonra en fazla taşıyanlar Fransız bankaları. Fransız bankalarının sadece İtalya'ya olan toplam riski (exposure) 400 milyar euro. Diğer yandan aynı Fransa'nın, kurulacak olan EFSF'ye de Almanya'dan sonra en fazla katkı vermesi gerekiyor.

İşte bu sebeplerle piyasalar Fransa'yı ufak ufak riskli bölgeye itiyor. 5 yıllık Fransa CDS'leri (Risk Primleri) L+ 205 baz punda. Yani Türkiye'den sadece 50 baz puan aşağıda. Diğer yandan 10 yıllık Fransız tahvilleri % 3,40 faizde. Aynı vadedeki Alman tahvillerinden 160 baz puan yukarıda. Fransız bankaları deseniz; yıl başından beri BNP Paribas %35, Societe General % 55, Credit Agricole % 50 aşağıda.

Eğer önümüzdeki haftalarda Fransa ile ilgili bu oranlarda daha fazla bozulma olursa, muhtemelen ülkenin AAA olan notu aşağıya gelecektir. Böyle bir durum da yukarıda anlattığım Avrupa Birliği'nin olası dağılma sürecinin hızlanmasına neden oalcaktır.