Advertisement

Şubat başında 'Çin Ekonomisi tekleme başladı' başlığı ile bir yazı yazmıştım, linkine buradan ulaşılabilir.

http://www.bloomberght.com/yorum/cuneyt-basaran/1079893-cin-ekonomisi-teklemeye-devam-ediyor 

Söz konusu yazıda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'den gelen sinyallerin çok parlak olmadığını; düşmeyen enflasyon ve oluşan varlık balonlarının Çin'in elini kolunu bağladığını anlatmış; geçen sene ekonomi bir miktar soğusun diye alınan önlemlerin, Avrupa'da yaşanan kriz ile birleşince Çin ekonomisinde beklenenden daha sert bir daralma yaşanabileceğinden bahsetmiştik.

Çin Başbakanı Wen Jiabo bugün resmi olarak Çin'in büyüme konusunda vites düşereceğini açıkladı. 2015'e kadar ortalama %8 büyüme hedefini de % 7,5' a çekti. Bu rakam Çin için 2004 yılından beri görülen en düşük büyüme olacak.

Açıklama detayına bakıldığında Çin'in ihracat üzerinden ve içeride de kamu harcamalarına dayanan büyüme modelinde iplerin bir miktar gevşetileceği anlaşılıyor. Wen Jiabo diyor ki "Her yıl % 8- % 10 büyüme isteği özellikle kamu musluğunun sonuna kadar açılmış olması artık bizi rahatsız ediyor." Jiabo bunun yerine özel sektörün daha fazla sorumluluk aldığı, belki daha düşük ama daha istikrarlı bir bir büyüme istiyor.

"Çin'in almış olduğu bu karar kendi iç meselesidir. İster % 7,5 büyür, ister % 8 büyür" denilebilinir. Ancak konuyu bir de genel dünya ekonomik görünümü açısından ele almak lazım. Sonuçta büyüme rakamını aşağıya doğru revize eden ülke dünyanın en hızlı büyüyen ve 2. büyük ekonomisi.

İşte bu noktada piyasalarda görülen bugünkü satışlar "Çin'in benden bu kadar" demesinden tedirgin olan yatırımcıların endişelerinden kaynaklanmaktadır. Son 10 yıldır dünyanın lokomotifi olan Çin, Avrupa'nın da ABD'nin de en büyük ticaret partneri. Sadece  Avrupa ile toplam ticaret 650-700 milyar € ki bunun sadece yarısı Almanya ile gerçekleşiyor. Başka bir örnek ABD'den. ABD'nin ihraç etmiş olduğu tahvillerin 1.2 trilyon $'ı Çin tarafından alınmış durumda. Neden? Çünkü Çin hızlı büyümenin karşılığında oluşan USD rezervlerini değerlendirmek için ABD tahvilleri aldı.

Görüleceği gibi Çin'in "Artık daha az büyüyeceğim" demesi sadece Çin'in ya da Asya'nın sorunu değil. Global dünya biraz da endişe ile Çin'i takip ediyor.