Advertisement

Haftalardır beklenen Jackson Hole toplantısı Cuma günü başladı. İlk konuşması FED Başkanı Ben Bernanke oldu. Bernanke beklendiği gibi 3.tur bir parasal genişleme yapmanın ekonomiyi canlandırmak adına yapılabileceğini söyledi. Aslında söylediklerinin büyük bir kısmı beklendiği gibiydi. Ancak satır aralarında oldukça farklı mesajlarda vardı.

Şimdi Bernanke'nin Cuma günkü konuşmasından bazı notların üzerinden beraber geçelim.

'Ekonominin toparlanması ve işsizliğin azalması için yeni bir parasal genişlemeye ihtiyaç olabilir'

Yukarıda ifade Ben Bernanke'nin çok net olarak QE3 yani 3. tur parasal genişleme sinyalini verdiği cümle olarak kayda geçti. FED Başkanı ABD ekonomisinin şu ana kadar ki toparlanmasında memnun olmadığını özellikle de İşgücü piyasasında ki iyileşmenin son derece yavaş olduğunu söyledi. Bernanke ayrıca ABD'de yaşanacak uzun süreli bir işsizliğin ciddi bir nesil ve yetenek kaybına yol açacağını, bunun da ekonomi üzerinde tamiri yıllar alacak bir hasara yol açabileceği düşünüyor.

Bu ifadelerden anlaşılacağu üzere Bernanke ne konut piyasasına ne de tüketici güvenine bakıyor. FED'in baktığı en önemli veri istihdam  rakamları. 2009 yılı sonunda % 10'a kadar yükselen ABD İşsizlik rakamları % 8,2'e kadar geriledi. Ancak bu seviyeler FED'i tatmin etmekten oldukça uzak gözüküyor.

'Yeni bir parasal genişlemenin bazı sıkıntıları olabilir, ancak bunları nasıl yöneteceğimizi biliyoruz.'

Özellikle Cumhuriyetcilerin Bernanke'yi sert bir şekilde eleştirdiğini ve yeni bir parasal genişlemenin hiç bir faydası olmayacağı gibi ileride hiper enflasyona yol açacağı yolunda eleştirileri vardı.Bernanke bu eleştirilere de karşılık verdi.

Bernanke olası bir varlık alım programının ; tahvil bono piyasasının normal işleyişinin sekteye uğratabileceği, enflasyon beklentilerini bozabileceği ve hatta varlık balonları yaratabileceği eleştirilerine teoride karşı çıkmıyor.

Ancak Bernanke, şu ana kadar piyasalarda yaratılan likiditenin zamanı geldiğinde sorunsuz bir şekilde geri çekileceği konusunda FED'e duyulan güvenin tam olduğunu belirtiyor. Bu güven kaybolmadığı sürece yukarıda sayılan olası risklerin gerçekleşmeyeceğini düşünüyor.

Genel olarak bu ifadeleri alt alta okuduğumuzda ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor:

Bernanke seçimlerden önce yeni bir parasal genişleme ile piyasaların karşısına gelmek istemiyor. Ancak diğer yandan özellikke isithdam konusunda şuana kadar uygulamış vermiş oldığu teşviklerin sonuçsuz kalmış olmasındna dolayı da memnnun değil. Dolayısı ile yeni bir varlık alımı politikasını hemen elinin altında tutmaya devam ediyor. Bir kaç ay daha gelişmeleri özellikle de isithdam tarafındaki iyileşmeyi izleyip arkasında gerekirse QE3 açıklamayı planlıyor.

Bernanke'nin konuşmaları hisse tarafından çok emtia piyasasını hareketlendirdi.

Açıklamaların arkasından ABD hisse senetleri günü gördüğü en yüksek seviyelerin oldukça altından kapattı. Yani açıklamalar hisse senedi yatırımcıları için  büyük oranda beklendiği gibiydi. Ancak emtia tarafı dah sert bir tepki verdi.Altın günü % 1,6 yukarıda 1,680 $'da, Brent Petrol % 2 yukarıda 115 $'da ve gümüş %4,5 yukarıda 32$'da kapattı.Bu fiyatlamanın enteresan olduğunu düşünüyorum. Her nekadar Bernenake riskleri kontrole tmesini bilirim demiş olsa da sani birileri' enflasyon ' kokusu almış ve onu fiyatlamaya başlamış gibi.