Advertisement

2013 yılına başlarken piyasaların ezberini bozan bir gerçekleşme oldu. Seneye ‘düşük faiz, bol likiditeye devam'  ezberi ile başlayan piyasa oyuncuları, geçen hafta açıklanan FED tutanaklarında yazılanları duyunca şok oldu.

 FED’in Tahvil alım programı 2013’te bitebilir mi?

Geçen hafta açıklanan FED toplantı tutanakları, üyelerinin kafasının karışık olduğunu gösteriyor. Bundan 4 sene önce 1 trilyon $ civarında olan FED bilançosu, kurtarma operasyonları ve tahvil alım programları  neticesinde bugün 3 trilyon $’a kadar yükselmiş durumda. Geçen yılın Eylül ayında QE2 biterken FED yeni bir tahvil alım programı açıkladı. Piyasa adına QE3 koydu. Bu programa göre FED piyasadan aylık yaklaşık 85 milyar $ tahvil alımı yapacak. FED’in daha sonra yaptığı açıklamalarda tahvil alım programının işsizlik %6,5 seviyesine gerileyene kadar alımlara devam edeceğini söylemişti. FED’in tahvil alımı için tek ön şart  enflasyonun %2’yi geçmemesi olacaktı.

 Ancak 2013’ ün ilk haftasında açıklanan FED tutanakları kafaları karıştırdı.

Bazı üyelerin tahvil alımlarının 2013’te sonlandırılması gerektiğini düşündüklerini anlıyoruz. İşte bu noktada piyasanın tüyleri diken diken oluyor.

 Eğer FED tutanaklarda bahsedildiği gibi tahvil alımında sona yaklaşıyorsa bu şu anlamlara gelebilir;

 1- ABD tahvillerinde faizlerin yükselişi

Son 1 haftadır Amerikan 10 yıllık tahvil faizleri % 1,90 seviyesine çıkarak geçen yılın Mayıs ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı.

2-  Gelişen ülke tahvil faizlerinin yükselişi

Referans faiz olarak ABD tahvil faizini kabul eden piyasa, o cephede faizler yükselince direkt olarak bu farkı gelişen ülke tahvillerine yansıtıyor. Örnek olarak Türkiye 10 yıllık Eurobond faizleri % 3,35, 10 yıllık TL tahvil faizleri de %6,9 seviyesine yükseldi.

3- Dolar  bütün kurlara karşı değer kazanabilir

ABD Doları FED’in açıklamaları sonrasında değer kazanmaya devam ediyor. Japon yeni, euro, İngiliz sterlini geçen hafta $’a karşı değer kaybeden kurların başında geliyor.

4- Altın başta olmak üzere güvenli limanlarda ciddi bir düşüş olabilir

Özellikle ABD Doları’nın değer kazanması  altın, gümüş gibi bir çok değerli metalin fiyatını negatif etkiler. Daha önce değersiz ABD dolarına karşı hedge olarak alınmış olan altın artık yatırımcısı için ‘pahalı bir koruma’ olacaktır.

 Bunlar aklıma gelen ilk senaryolar.

Eğer FED piyasaya gerçekten bir sürpriz yapacak olursa bu Türkiye dahil bir çok gelişen ülke için hiç de hesapta olmayan bir hamle olur. Neticesinde de piyasalarda sert dalgalanmalara hazırlıklı olmak lazım.

İzleyip, görelim.