Advertisement

Bu haftanın sanırım en çok konuşulacak konularından biri ABD doları olacak. ABD dolarının gelişmiş 6 ülke kuru; euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada Doları, İsviçre frankı ve İsveç kronasında oluşan sepete karşı değerini belirleyen Dolar Endeksi son 8 ayın zirvesinde. Fed’in genişleme ısrarı ve ABD’de yaşanan bütçe kesintilerine rağmen Amerikan doları değer kazanıyor.

 Dolar hangi kura karşı ne kadar değer kazandı?

ABD Dolar Endeksi olarak bilinen sepet kuru, bütün gelişmiş kurlara karşı değerleniyor. Aşağıda hangi kura karşı ne kadar değer kazandığını görebilirsiniz;

Yıl Başından beri;

Euro'ya karşı % 1,45
İngiliz Sterlini'ne karşı % 7,25
İsviçre Frankı’na karşı % 3,00
Japon Yeni’ne karşı % 7
Kanada Doları’na karşı % 3,5
İsveç Kronası’na karşı % 5,7

Görüldüğü gibi ABD dolarının 2013’ün başından beri devam eden yükseliş dikkat çekici. Daha önemlisi, ABD Doları artık her türlü ortamda yükseliyor. Daha önceleri ‘risk on’ süreçleri başladığında ABD dolarının değer kaybı, arkasından da ABD hisse senetleri başta olmak üzere hisse, emtia ve diğer gelişmekte olan ülke kurlarının değerlendiği görülürdü. Ya da tersi olduğunda, yani ‘risk off’ sürecinde global piyasalarda satış başlar ve güvenli liman olarak ABD doları değer kazanırdı. Ancak şimdi yaşanan durum çok daha farklı. Hem ABD doları, hem ABD hisse senetleri, hem de ABD tahvil fiyatları artıyor.

2013 ABD’nin yılı olabilir mi?

Enerji piyasasını takip edenler bilecektir. 2017 yılında ABD’nin enerji bağımlılığının ‘0’a inmesi ve 2023’te de net enerji ihracatçısı olacağı artık bilinen bir haber. Hatta bu hafta açıklanan verilerine göre Aralık 2012 itibariyle Çin ilk defa ABD’nin aylık tükettiği petrolden daha fazlasını tüketmiş. Dolayısı ile ABD yumuşak karnı olan enerji  sorunun hallediyor.

Diğer yandan yatırımcılar ABD için en kötüsünün geride kaldığına da inanmaya başladılar. Mali uçurum kaygılarını bertaraf etmeyi başaran, otomatik bütçe kesintilerini devreye sokabilen, konut sektöründe  toparlanma yaşayan ABD ekonomisi birçok yatırımcı için ‘ehven-i şer’ olmuş durumda.

Bütün bu gelişmeleri alt alta yazdığımda ABD Doları’nın daha fazla değer kazandığını görmek benim için şaşırtıcı olmayacaktır. Burada kritik  seviye 83. Şu an son 8 ayın zirvesini olan 82.5’lerde gezinen ABD Dolar Endeksi eğer 83 ve üzerine çıkacak olursa o zaman başta gelişmiş ülke kurları olmak üzere diğer kurlarda ve özellikle de altın fiyatlarında ciddi bir geri çekilme yaşanabilir. Böyle bir durumda da Türk Lirası'nın etkilenmemesi mümkün değil. Dolayısı ile belki piyasa oyuncularının gözünde sepet kur daha önemli bir indikatör, ama olası bir ABD Doları hükümdarlığında Dolar/TL 'nin ne kadar zayıflayacağı önemli bir sınav olacak.