Advertisement

TCMB bugün son PPK toplantısından sadece 1 hafta sonra, ara/olağanüstü olarak bir kez daha toparlanıyor. Toplantının ardından da saat 24.00'te TCMB kararını açıklayacak. TCMB'nin içinde faiz artırımı ihtimali de olan yeni bir hamleye hazırlandığı aşikar. Hatta piyasa faiz koridorunda 200 baz puanlardan 500 baz puanlara artışlar konuşuluyor. Diğer yandan "sadece faiz koridoru yetmez politika faizini de artıracak" diyenler de var. Bunun dışında birçok farklı kompozisyondan bahsedebiliriz. Ama şu bir gerçek ki; piyasa TCMB'nin öyle yada böyle faizleri artıracağını düşünüyor.

Şimdi biz, karar açıklanmadan önce hangi kararlar ne kadar fiyatlandı, ona bakalım...

- Sadece üst bantta yapılacak bir artış

Üst bantta yapılacak olan bir artışın büyük oranda fiyatlandığını düşünüyorum. Şu an %7.75 olan faiz koridorunun %9.75 - 10.25 bandına kadar çekilmesi fiyatlarının içine girmiş olduğunu düşünüyorum.  Ancak 230 baz puanın üzerinde yapılacak bir artırımın kur üzerinde pozitif, ya da 200 baz puanın altında kalacak bir artırımın negatif olarak etkileyeceğini düşünüyorum.

- Hem üst bantta hem de politika faizinde yapılacak bir artış

Özellikle Salı günü TCMB enflasyon raporu sonrasında bu ihtimalin arttığını görüyorum. Kişisel olarak ben ihtimali öngörmüyorum. Ancak eğer 200-250 baz puanlık bir üst koridor artışı üzerinde 100-150 baz puanlık bir politika faizi artışı söz konusu olursa bunun şu anki fiyatların içinde olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir olasılık durumunda TCMB'nin bir süre önce piyasaya kaptırmış olduğu "hamle üstünlüğünü" yeniden kazanmasına ve kurların daha fazla geri çekilmesine sebep olacağını düşünebiliriz. Yine bu ihtimal özellikle tahvil faizlerinde uzun tarafın aşağıya gelmesine neden olacaktır. Ancak bir kez daha hatırlatayım; ben bu ihtimalin çok fazla olduğunu düşünmüyorum.

- Üst bantta 200  baz puanlık artış üzerine geç likidite penceresi ile ile fonlamanın .25'lere kadar çıkartılması

Ben en çok bu ihtimal üzerinde duruyorum. Üst koridorun %9.75'lere kadar artırıldığı ayrıca piyasaya üst koridordan verdiği parayı limitsiz vermekten vaz geçtiğini düşünün. Bu durumda piyasaya kapanması için gereken parayı gün sonunda TCMB'den 10.25'ten almak zorunda kalacak. EPS yapacağına faizlerde alt sınırı %9.75 üst sınırı da 10.25'e dayamak. Ben bu ihtimalin tam olarak fiyatlanmadığını ancak bunun etkisinin kur üzerinde menfi/müspet çok olmayacağını, yine de tahvil piyasasına alım getireceğini düşünüyorum.

Görüldüğü üzere TCMB'nin yarınki kararı önemli olacak. Ama karardan daha çok ne kadar yalın, net ve hedefe yönelmiş bir karar alacağı önemli. Yeniden hamle üstünlüğünü ele geçirmesi ve önümüzdeki zorlu süreçte direksiyonu sıkı tutması açısından önemli bir gün olacak.