Advertisement

Enteresan bir yıl yaşıyoruz. 2014 başında %3 seviyesine kadar yükselen 10 yıllık ABD tahvil faizi, hem de tapering'in son hızla devam ettiği sene içinde, bir ara %2.5'in altına kadar geriledi. Haziran başından beri yükselişe geçen ABD faizleri %2.60 seviyesine ulaşmış olsa da bir çok yatırımcı için bu hala son derece düşük. Diğer bir anormal fiyatlama da Dolar Endeksi'nde. Aylık bazda 200 binin üzerinde istihdam yaratabilen ve muhtemelen 2014 senesini %3 ve üzerine bir büyüme ile bitirecek olan ABD ekonomisinin para birimi geçen seneye göre %2 daha değersiz durumda.

Bu fiyatlamaların ardındaki beklenti; ABD faiz artırmaz

Yukarıda saydığımız ve örneklerini çoğaltabileceğimiz bu örneklerin aslında dayandığı bir nokta var: ABD faizlerinin artmayacağı beklentisi. Genel olarak yatırım kurumlarının raporlarına bakacak olursanız; ilk fark edeceğiniz nokta sanki ABD faizleri hiç artmayacakmışcasına bir fiyatlama yapıldığı.

Tapering bu sene biter faizler seneye artar

Geçen sene de benzer bir "reddetme" durumu yaşamıştık. FED tahvil alım programını bir noktada durduracağını söylemesine rağmen uzun süre piyasa bunu duymamazlıktan geldi. 2013 Mayıs ayında Bernanke'nin ağzından "tapering" lafını duyduğunda ise sanki ilk kez duymuş gibi reaksiyon verdi. Sonrası zaten malumunuz.

Şimdi de benzer bir psikolojiden geçiyor gibiyiz. Tapering 2014 Ekim ayında bitecek ve FED şu an 0 seviyesindeki faizlerini 2015 Haziran-Temmuz gibi artıracak. Bunu nereden biliyoruz? Tapering'in biteceğini FED üyelerinin açıklamalarından anlıyoruz. FED faizlerinin artacağını ise aşağıdaki grafikten anlıyoruz.

 

Grafikte görüldüğü üzere piyasada "sanki faizler hiç artmayacak" gibi bir fiyatlama olmasına rağmen traderlar 2015'te faiz artışı öngörüyor. Hatta 2015 Eylül ayında bu faizlerin %0.5'e kadar çıkması bekleniyor.

Dolayısıyla gelişmeleri iyi okumak lazım. Bir sene sonra faizler artıyor ve hayat artık eskisi gibi olmayacak.

Herkes buna göre önlemini alsın.