Advertisement

İskoçlar Büyük Britanya'dan ayrılabilmek için 18 Eylül tarihinde referanduma gidiyor. Referandum öncesi düzenlenen son ankette ilk defa "Bağımsızlık istiyoruz" diyenlerin sesi "Bağımsızlığa hayır" diyenlerin sesini bastırdı. 

İngilizlerin böyle uzaktan uzaktan üzerine entellektüel konuşmalar gerçekleştirdikleri ve nihayetinde sonucun ne olacağını tahmin ettikleri bir referandum sırt sırta, nefes nefese giden bir noktaya geldi şu an. Ayrılmak isteyenler mi kazanır, yoksa diğerleri mi, bilmiyorum ama şunu biliyorum: Bıçak sırtında bir sona gidiyorlar.18 Eylül tarihindeki referanduma sayılı günler kaldı ve bu son bir hafta içerisinde İngiliz poundundaki bu düşüşün 1.66'dan itibaren olan kısmı tamamiyle İskoçya'dan kaynaklanıyor. 1.66'lardan 1.80'e kadar olan düşülerin altında İskoçya etkisi yatıyor.

-İskoçya'nın durumu

İskoçya ekonomisi tam olarak nedir, diye baktığımızda, toplam 2.5 trilyon dolarlık İngiliz ekonomisinin yüzde 10'u. Toplam 245 milyon dolarlık bir ekonomiden bahsediyoruz. Yani Türkiye ekonomisinin üçte birinden biraz daha az bir ekonomik büyüklük. İskoçların şu ana kadar bu kararı alamamasının en büyük sebeplerinden biri "Bizim rezerv paramız yok." diyor olmalarıydı.

İngilizlerin Euro Bölgesine muhafazakar kalması, İskoçların bağımsızlıktan sonra Euro Bölgesi'ne geçecek olmaları İskoçlara güven ortamı hazırladı. Dolayısıyla İskoçya diyor ki "İngiliz para birimine bağlı değiliz."

Bu çok enteresan bir hikaye. Çünkü birçok Doğu Avrupa ülkesinde, Baltık ülkesinde bu ayrılma hikayesini gördük ama benim Doğu Almanya - Batı Almanya'dan sonra gelişmiş ülkelerin içerisinde gördüğüm en büyük hikaye olacak. İskoçların 100 yılları aşan rüyası gerçekleşebilir.

Şu an olasılıklardan bahsediyoruz fakat ayan beyan ortada olan bir şey var ki o da İngiliz sterlinindeki "sert" hareketler. Eğer bağımsızlık kararı çıkmazsa bence yukarıya doğru 1.65'e bence çok rahat atar. Burada çok büyük bir korku var, İngilizlerin hiç tatmadıkları, akıllarına gelmeyen bir ihtimal şu an. Şu an İngiliz sterlini ve dolarda heyecan sevenler için enteresan bir dönem geçiyor ama ne FED orada, ne Draghi. Büyük oranda fiyatlanan İskoçya hikayesi.

-İskoçya'yı hangi sorunlar bekliyor?

İskoçlar Birleşik Krallık adı altında büyük oranda Londra merkezli servislere tabiydiler. Başta dış ilişkiler olmak üzere, enerji olmak üzere, savunma olmak üzere. Bu üç anakolda İskoçları ciddi bir yeniden yapılanma bekliyor. Ama her halükarda bence Avrupa haritası için çok önemli bir hikaye olur. Bu hikayenin de arkası nasıl gelir, merak ediyorum.