Advertisement

Kriz cok hızlı ilerliyor. Daha hafta başında İrlanda'nın kurtarıldığı açıklandı. İrlandalıların vergi oranları artırıldı; emekli maaşları donduruldu.

Ancak piyasalar İrlanda ile Avrupa Merkez Bankası arasındaki anlaşmanın imzası kurumadan, yeni kurbanlar aranmaya başlandı. Portekiz'in ismi uzun süredir piyasada dolaşıyordu. Ancak asıl korkulanın İspanya olduğunu, sadece piyasa oyuncuları değil kahin lakaplı Roubini de, hatta "gerekirse Avrupa Birliği Kurtarma Fonu'nun büyüklüğü artırılır diyerek, İspanya'nın bu havuzdan para alabileceğini" öngören Merkez Bankası yetkilileri de biliyordu.

Gözler İspanya'da iken bir diğer Avrupa ülkesi İtalya'da da piyasalar hızla bozulmaya başladı. 10 Yıllık İtalya Tahvil faizi % 4,70'e vurunca, bu sefer piyasada sorulan soru; "acaba İtalya da mı kurtarılmak zorunda kalacak?" şeklinde oldu.

İspanya’nın yumuşak karını, işsizlik ve bütçe açığı olarak  öne çıkarken; İtalya özellikle borç/GSMH oranı ile Avrupa’nın en yüksek 3. ülkesi ve Avrupa tahvil piyasasında yoğun borçlanan ülke konumunda bulunuyor.

Dolayısıyla, 2010 bitmeden bu iki ülke üzerine yoğunlaşacak olan spekülasyonlar, piyasaların yönünü bulmasında yardımcı olacak.