Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Altın 2.500 dolar olur mu?

Altın 2.500 dolar olur mu?

Giriş: 25 Nisan 2011, Pazartesi 11:08
Güncelleme: 25 Nisan 2011, Pazartesi 11:08

Bu soru, bugünlerde sık sık karşımıza çıkmaya başladı. İşin gerçeği, sorunun cevabını bilen tek insan FED başkanı Ben Bernanke. Dolayısıyla ben de bugün yazımı altına ayırdım. Altının 2000'li yılların başından beri devam eden önlenemez yükselişi var. 10 sene önce kimsenin yüzüne pek bakmadığı, onsu 200 dolardan alınıp satılan altın, 10 senede fiyatını 8 kat artırdı. Özellikle 2005-2010 yılları arasındaki artış gerçekten göz kamaştırıcı. Peki faiz ödemeyen, üstelik petrol gibi tükenme korkusu yaşanmayan bir emtianın fiyatı neden bu denli artar?

Çarşamba günü Bernanke, Avrupa Merkez Bankası'nın yıllardır faiz kararlarının arkasından yaptığı gibi FED toplantısı (FMOC) sonrasında ilk defa canlı yayına çıkıp görüş bildirecek ve soruları cevaplayacak. Faiz artırma gibi bir beklenti olmamakla beraber Bernanke'nin ağzından çıkacaklar piyasalar için çok önemli olacak. İkinci tur parasal genişlemenin bitmek üzere olduğu ortamda, piyasaların sorduğu soru aynı; Sonra ne olacak?

Bernanke, belki çarşamba günü bunun cevabını verecek. İki turda 1 trilyon dolara yakın parayı piyasaya süren FED, 3. tur parasal genişleme için şimdilik yeşil ışık yakmıyor. Ancak gerek itfa olan tahvillerin parasının tekrar tahvil alımında kullanılacağı ifadeleri, gerekse önümüzdeki dönemde de düşük faiz ve bol likiditenin devam edeceği açıklamaları şu ana kadar piyasalar için yeterli oldu. Şubat ayında trader'lar FED'in ilk faiz artış kararını Haziran gibi almasını beklerken, bugün itibariyle bu beklentiler Kasım ayına ertelenmiş durumda. Dolayısıyla Bernanke'nin bu beklentileri sekteye uğratacak bir açıklama yapması piyasalar için ciddi bir satış anlamına gelebilir.

'Altın 2,500 usd olur mu?' sorusunun cevabı da Bernanke'nin açıklamalarına bağlı. Eğer FED Başkanı piyasalara istediğini, yani bol likidite, zorlaşmayan fonlama şartları ve düşük faize devam mesajını verirse, o zaman altın başta olmak üzere diğer birçok emtianın önünde durulamaz. Çünkü yatırımcı zeki ve perdenin arkasına bu politikaların öyle ya da böyle bir enflasyon tsunamisi yaratacağını seziyor. Bu yaklaşan enflasyon dalgasına karşı da bulabildiği her finans ürünü dışındaki varlık alımı ile (altın, gümüş, bakır, buğday vb) kendini korumaya çalışıyor.