Advertisement

Tarih 14 Nisan 1970,  ABD'nin uzaya yolladığı 7. insanlı araç gemisi aya inmek üzere uzaya fırlatılır. Gemi aya yaklaşır, ancak tam ineceği sırada oksijen tankında patlama olur ve Apollo 13 mürettebatından NASA'nın Houston'daki merkezine şöyle bir mesaj gider: "Houston, Bir sorunumuz var!"
 
Dün ABD'de gelen özel sektör istihdam verisi arkasından piyasanın FED'e verdiği mesaj da benzerdi. Son 15 gündür arka arkaya gelen kötü veriler zaten ABD ekonomisindeki toparlanmanın ciddi şekilde hız kestiğini gösteriyordu. Dün gelen kötü istihdam verisi de tabiri caiz ise bu konudaki kaygılara 'tüy dikmiş' oldu ve gün sonunda hisse senetlerinde % 2,5 seviyelerinde kayıplar vardı.
 
Şimdi gözler Cuma günü ABD'de gelecek olan tarım dışı istihdam verisinde olacak. Dünkü kötü verilerin ardından, şimdiden başta Citi Group ve Goldman Sachs olmak üzere beklentilerini aşağı yönlü revize ettiler. 170 kişilik istihdam artışı piyasada 100.000 kişiye kadar çekildi. Ancak bu rakam ya da üzerinde bir artış gelse bile piyasaların tedirginliği azalacakmış gibi durmuyor.
 
Şimdi piyasada sorulan soru şu; bundan sonra ne olacak? Yani 2.5 senedir ekonomiyi canlandırmak amacı ile bütün önemli Merkez Bankaları para bastı; vergi indirimleri yapıldı; teşvikler verildi. Gelinen sonuç: Dünyanın 1 numaralı ekonomisi 2011'de % 2 ve altında büyümek zorunda kalabilir.
 
Üstelik bu sefer kimse "Hadi biraz daha para basalım. QE3 gelsin" gibi cümleler kurmaya dahi cesaret edemiyor, çünkü daha fazla para basmanın marijinal etkisi neredeyse '0'.  Hatta "yararı yok, zararı olur" şeklinde itirazlar ile emtia piyasasındaki fiyatların kontrolden çıkmasından endişe ediliyor.
 
"2011'in ikinci yarısı zor geçecek gibi gözüküyor" diye yazmıştık daha önce ama şimdi bir kez daha düzelterek yazıyorum; "2011 'in ikinci yarısı çok kanlı geçecek."

Bu grafik Bloomberg Terminal'in bir hizmetidir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.