Advertisement

Dün akşam FED Başkanı Bernanke iki günlük komisyon toplantısı sonrasında basının karşısına çıktı ve soruları cevapladı.  Beklendiği gibi ekonomik toparlanmanın hız kestiği, ivme kazanılmasının kendi beklentilerinden daha uzun ve sancılı olacağını belirtti.

Hatırlanacağı gibi ABD hükümeti ilk çeyrekte % 1,8 büyümüştü. FED, 2011 için büyüme tahminini bu toplantıda % 3,1 - % 3,3 aralığından % 2,7 -% 2,9 aralığına
revize etti.

Aslında bu açıklama beklenen ve piyasaları çok da şaşırtmayan bir konu. Ancak Bernanke'nin  işsizlik konusundaki açıklamaları bence tarihi itiraflar olarak kayda geçecektir. FED Başkanı dün ekonomik toparlanmanın hızını kaybetmeye başladığını belirttikten sonra, işsizlik konusunda ilk kez bu kadar net konuştu.

Bilindiği üzere, ABD'de işsizlik % 9 seviyesinde ve FED'e göre en iyi ihtimalle 2011'de bu oran %8,6-% 8,9 aralığında kalacak. 2012'de ise işsizliğin düşebileceği en düşük seviye, yine FED'e göre % 7,8 olacak.

2008 Lehman batışı sırasında ve sonrasında ABD Hazinesi, FED'in önderliğinde çok
kapsamlı bir operasyona  başladı. Batmak üzere olan birçok bankanın borçlarını ve değersiz tüm varlıklarını ( toxic asset) kamuya transfer etti. Bununla yetinmedi ve faiz oranlarını % 0,25 'e kadar çekerek yine finans sektörünün rahat bir nefes almasını sağladı. Bu da yetmedi İkinci piyasadan tahvil ve bono alarak piyasasının zor zamanlarında  yanında oldu.

Bunun karşılığında tek söylediği; "Sabredin, aldığımız önlemler işsizliği dürecek ve tekrar istihdam başlayacak" şeklindeydi.

Dün akşam gördük ki; işsizlik konusunda FED yanılmış. ABD'de kamunun üzerine yıkılan borç stoğu, bu operasyonun doları zayıflatması ve buradan da bütün dünyaya enflasyon ihraç edilmesi karşılığında alınan tek sonuç, finans sektörünün ayakta tutulmasıymış.

2.5 yıldır işsiz kalan ya da aldığı konutun fiyatı tekrar (en azından aldığı seviyelere kadar) yükselecek diye bekleyen Amerikalılar kandırılmış. Sadece onlar değil, tasarruf edenin cezalandırılmasına yol açan sıfır/düşük faiz politikasını dünyaya armağan eden FED yönetimi, aslında bütün dünyayı yanıltmış.

Öyle ya da böyle, sanırım "şapka düştü kel göründü" dersem yanlış olmaz. Bundan sonra "ekonomi yavaş ama istikrarlı büyüme devam ediyor" hikayesi sona ermiştir. Benim tahminime göre, 2.5 yılda FED'e 2.3 trilyon dolar para harcatan finans lobisi FED'i köşeye sıkıştırmak sureti ile bu işin devamını sağlayacaktır.

3.tur parasal genişleme adı ile olmasa da yeni bir teşvik paketi yaz sonuna kadar gelirse şaşırmayacağım.

Olmazsa mı? O zaman "işsizlik daha da artar, konut fiyatları düşer, kaos olur vb..." Yerseniz.