Advertisement

FED piyasaların beklediği açıklamayı FMOC toplantı sonrasında yaptı. Piyasanın "acaba 3.tur parasal genişleme başlar mı?" diye beklediği bu toplantıdan çıkan sonuç FED'in uyguladığı '0' faiz uygulamasının 2013 ortasına kadar ertelenmesi oldu. Yani Fed, resmi olarak ABD politika faizini 2013 yılına kadar %0 ile % 0.25 arasında kalacağını ilan etmiş oldu. Buna sebep olarak da ABD ekonomisinin beklenenden daha yavaş toparlanması gösterildi.

Aslında piyasalarda FED faizinin %0- %0.25 bandında kalacağı konusunda beklenti vardı. "Fed Fund Futures" denilen "ileri vadeli fiyatlamalarda" piyasa zaten 2013 yılına kadar bir faiz artırımı beklemiyordu. Ancak FED, tarihinde pek de görmediğimiz şekilde kendine bağlayarak, ne olursa olsun 2013'e kadar faizi %0-%0.25 bandında tutacağını ilan etti. Diğer yandan bu karar çok da kolay alınmamış gibi görünüyor.

FOMC'de 3 üye bu konuda hem fikir olmadığını belirtti. Yani FED'de bile önümüzdeki dönem ile net bir fikir birliği yok.

Şimdi bundan sonra ne olacak? Bu açıklama derda deva oldu olur mu?

Bu soru için aşağıdaki grafiğe bakmakta fayda var. Avrupa'da borç sarmalı heryeri vurmuşken, İtalya ve İspanya ciddi sarsıntı yaşadığı durumda dahi kimsenin adını almadığı Almanya'nın risk primlerinde son 1hafta içinde ciddi artış var. Almanya'nın 5 yıllık CDS oranı L+852'e yükseldi.

Battı batacak denilen İngiltere'de ise bu oran L+83. Öte yandan CDS'ler ABD'de L+55'e geriledi. Yani bir yandan Almanya göreceli olarak riskli bir ülke oldu.

Bu fiyatlama bize şunu diyor; piyasaların şu an endişe ettiği likidite korkusu, borç sarmalı ya da şirketlerin kârlılığı değil. Endişe edilen, bütün dünyayı saracak olan resesyon, durgunluk kaygısı. Bu ihtimal gerçekleşirse ürettiği malların çoğunu Çin'e satan Almanya'nın en fazla satışı yemesi ve risk priminin artmasını bu şeklide açıklayabiliriz.