Advertisement

FED'de kararların bir süredir eski dönemlerde olduğu gibi oy birliği ile alınmadığını biliyoruz. Son Fed toplantısının tutanaklarında görüldü ki; "2013 ortasına  kadar faizleri '0' seviyesinde tutacağız" açıklaması  7 EVET, 3 RET oyu ile alınabilmiş. Bernanke hala son sözü söylüyor; ancak görüşleri karşısında ciddi bir muhalefet olmaya başladı.

İşte ret oyu kullanan iki isim Philedelphia FED Başkanı Plosser ve Dallas FED Başkanı  Fisher, dün arka arkaya medyanın karşısına çıkarak Bernanke'yi eleştirdiler. Plosser, FED'in son kararında yapmış olduğu 2013 ortasına kadar düşük faiz taahhüdünün yanlış bir karar olduğunu belirterek, "daha önce faizin arttırmak zorunda kalabiliriz" dedi.

Diğer muhalif isim Dallas FED Başkanı Richard Fisher ise FED Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) piyasalara yankış mesaj vermemesi gerektiğini belirtti. Fisher, ABD hisse senedi piyasasında her sert düşüşün arkasında yeni bir parasal genişlemeye gitme ihtimalinin konuşulmasının, FED açısından kötü bir algı oluşmasına yol açtığını söyleyerek, "biz piyasaları değil ABD ekonomisini yönetmekle yükümlüyüz" mesajını verdi.

Şimdi bu haberleri nasıl yorumlamak lazım?

Dün ABD hisse senetlerindeki %1'e yakın yukarıda açılışın arkasından eksiye dönmüş olması, aslında bu açıklamaların arkasından oldu. Ağustos ayının ilk 10 gününde piyasalarda yaşanan sert düşüşlerin ardından yaşanan -küçük de olsa- toparlanmanın altında, aslında yine FED ve Bernanke'den beklenen yeni 'müjdeler' vardı. ABD hisse senedi endekslerinde %15'leri bulan kayıpları yaratan sebep; topyekûn dünya ekonomilerinde yaşanabilecek olan ciddi bir daralma, hatta resesyon ihtimaliydi.

Bu fiyatlamanın arkasında aslında veri anlamında endişeleri boşa çıkaracak bir gelişme olmadı. Hatta önce Fransa'da sonra da Almanya'da % 0'lara yakın gelen büyüme rakamları, endişelerin ne denli haklı olduğunu ortaya çıkardı.

Son 1 hafta yaşanan toparlanma, bildiğimiz bir senaryonun tekrar oyunu konmasıydı. 'Bernanke Put' denilen piyasaların her sıkıştığında FED'in aldığı bazı önlemlerle(!) satışların daha derinleşmesinin önlenmesi şeklinde açıklanabilecek beklenti, yeniden işlerlik kazanmıştı. İşte bu sebeple piyasalar nasıl olsa Ağustos sonunda FED alacağı yeni kararlarla piyasayı çevirir düşüncesi ile yukarı yönlenmişken, Plosser ve Fisher 'in açıklamaları bir anda satışları tekrar tetikledi.

Bakalım 3 üye seslerini daha fazla artırabilecek mi? Ya da başka muhalif üyeler olacak mı? Bernanke muhaliflere rağmen tekrar piyasalara istediğini verebilecek mi? Bütün bunların cevabını haftaya öğreneceğiz.