Advertisement

Almanya dün piyasalara bir kez daha gerçekleri hatırlattı. Ekim başından beri piyasa oyuncuları tarafından "gerçekçi ve piyasa dostu" olarak tarif edilen kurtarma operasyonunun en önemli referans noktası olan Almanya, dün "one moment!" dedi.

Özellikle EFSF'nin (Avrupa Kurtarma Fonu) parasını nasıl kullanacağı ve bankaların nasıl sermayalendirileceği konularında Almanya'nın itirazının olacağı bekleniyordu. Nitekim dün Merkel'in sözcüsü 'Avrupa için herkesin mutlu olduğu bir çözümden bahsediliyorsa biz bunu garanti edemeyiz ' anlamında bir açıklama yapınca piyasalar bir anda  çözüldü.

Beklentiler bozuluyor mu?

Dışarıda hava bozunca, etkisi içeride çok hızlı bir şekilde görüldü. Hem kur hem de tahvil piyasasında sert yükselişler dikkat  çekiyor.

Ancak bu seferki bozulmaları tamamen yurt dışında risk iştahının azalmasına bağlarsak, yanlış bir analiz yapmış oluruz.

Sepet kur rekor seviyede

Merkez Bankası'nın 5 Ekim'de, sepet kur 2.20 seviyesini aşınca döviz satım müdahalelerine başladığını hatırlıyoruz. Toplam 4 milyar doların üzerinde rezerv kullanan TCMB, yurt dışındaki olumlu havanın da etkisi ile sepeti 2.15'lere USD/TRY'ı da 1.82 seviyesine kadar getirmeyi başarmıştı. Ancak görülüyor ki, genel risk iştahı global piyasalarda azaldığında herkesin aklına yine aynı sorular geliyor. 2012 VE 2013'de ortalama %7 seviyelerinde cari açık verecek, yıllık ortalama 50-60 milyar doları önümüzdeki 3 yıl boyunca fonlamak zorunda kalacak. Eğer global ortam bozulmaya devam ederse bu açık nasıl fonlanacak?

Tahvil faizi % 8,70'e yükseldi

Sadece 2 ay önce %7,70 seviyesine kadar gerileyen tahvil faizleri, önce Eylül ayındaki yabancı çıkışları, daha sonra da Ekim ayındaki enflasyon beklentilerinin bozulmaya başlaması ile %8,70 seviyesine kadar yükseldi. Önce petrol ve doğal gaz arkasından da gelen ÖTV zammı yıl sonu enflasyon beklentilerini % 9 -% 10 seviyesine taşıyınca tahvil piyasasında satışların hızlandığını gördük.

Hem yurt dışında hem yurt içinde beklentilerin bozulmaya başladığı bir döneme giriyoruz. Karar almak zorunda olan herkesin bunun farkında olarak hareket etmesinde fayda var. Aksi takdirde beklentileri tekrar yerli yerine koymak çok daha zor olacaktır.