İki yılı aşkın süredir bütün dünyayı saran bir pandeminin ortasında kalmaya devam ediyoruz. Çin’de başlayan ve bütün dünyaya yayılan Coivd-19 virüsü nedeniyle birçok insan hayatını kaybetti, birçok insan uzun süren tedavi sürecinden sonra güçlükle sağlığına kavuştu.
Şüphesiz bu sürecin içerisinde birçok kahraman ile tanıştık. En başta sağlık görevlilerimiz geliyor tabii ki. Sağlık görevlilerimiz sevdiklerinden uzak kalarak pandemi ile mücadelede en ön saflarda canla başla görev yaptı. Yapılan fedakarlık o kadar büyüktü ki bu kahramanların bir kısmını maalesef kaybettik.
Pandemi ile mücadelede görünen kahramanlarımız kadar görünmeyen kahramanlarımızın da olduğunu söylememiz gerekir. Bu süreçte gümrükçülerin de takdiri hak eden görünmeyen kahramanlardan olduğunu düşünüyorum.
Dış ticaret ile işi olmayanlar pek farkına varmayabilirler. Pandemi esnasında liman işçisinden, gümrük müşavirine, gümrük memurundan tutun da dış ticaret bölge müdürüne kadar birçok gümrük çalışanı bu zorlu süreçte mesai harcadı.
‘Yurt dışından gelen bir TIR dolusu eşya, ülke için ne kadar önemli?’ diye düşünebilirsiniz. Eğer o TIR'da insan sağlığını ilgilendiren ilaçlar varsa çok önemli olur. Zira ülkemizde o eşyaya erişimin sağlanamaması durumunda bazı hastalar hayatını bile kaybedebilir.
Yani sizin anlayacağınız pandemi esnasında tıpkı sağlık çalışanları gibi gümrükçüler de kendi hayatlarını tehlikeye atarak, hayatı kurtaracak ilaçların ithalatında görev yaptı. Örneğin pandemide kullanılan aşılar ve ilaçlar gümrükten geçerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.
Sadece ilaç ve aşı konusu da değil mevzu. Birçok şirket, ihtiyaç duydukları hammaddeleri/eşyaları yurt dışından ithal ediyor. Örneğin, pandemi sürecinde uzaktan eğitime geçildiği için bilgisayar ve tablet gibi eğitim ihtiyacı haline gelen eşyalar, ithalat kanalı ile tedarik ediliyor.
Birçok şirket ise ürettiği ürünleri yurt dışına ihraç ediyor. Bu yolla ülkemize döviz kazandırıyor. Döviz kazandırıcı ihracat operasyonlarını da gümrükçüler yönetiyor.
Her ne kadar pandemi esnasında devletimiz tarafından belirlenen kurallara riayet edilse de özellikle gümrüklü sahalarda görev yapan gümrükçüler acil olan eşyaların ithalatı için gösterdikleri çaba esnasında ister istemez bu virüs ile karşılaştı.
Düşünsenize ithalat/ihracat işlemlerini takip eden birçok gümrükçü, ithal bir virüs ile gümrüklü sahada karşılaşıyor, bu hastalıkla mücadele ediyor ve maalesef bazıları hayatlarını kaybediyor!
Henüz bu virüs ile karşılaşmayan gümrükçüler ise bir yandan virüsle mücadelede kullanılacak aşıların ithalatını, bir yandan da ülke için önemli dış ticaret operasyonlarını yönetiyor.
1953 yılından beri her 26 Ocak Dünya Gümrük Günü olarak kutlanmakta. Ülkemizin ve dünyamızın geçtiği kovid-19 sürecinde fedakârca çalışan gümrükçülerin 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlu olsun!