Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türkiye'deki iç ticaret faaliyetleriyle ilgili süreç ve altyapı geliştirme çalışmalarını anlattı.

Pekcan yapmış olduğu açıklamada, " Ülkemizde ticaretin kolaylaştırılması amacıyla çekler için olduğu gibi önümüzdeki dönemde bonolar için de karekod uygulamasını getireceğiz. 2021 yılında çek ve bonoların elektronik ortamda düzenlenmesine ve kambiyo işlemlerine konu edilmesine imkan sağlayacak sistemi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. KOBİ varlıklarının önemli bir kısmını oluşturan ticari alacakların elektronik ortamda devrine ilişkin çalışmalara 2021 yılı içerisinde başlamayı planlıyoruz." dedi.

2020 yılında, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) işlemlerinin kapsamı genişletilerek "e-Belge ve e-İlan Uygulamaları" devreye alınmıştı.

31 Ekim 2020 tarihi itibariyle, 100 Ticaret Sicili Müdürlüğünün dahil olduğu "e-Belge Uygulaması" ile bugüne kadar toplam 23.500 adet e-belge düzenlendi.

Ticaret Sicili Müdürlükleri tarafından yapılan tescillere ilişkin ilanların Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ne elektronik ortamda gönderilebilmesini mümkün kılan "e-İlan Uygulaması" ise, ilk kez 1 Temmuz 2020 tarihinde devreye girdi.

Ayrıca, "Karekodlu Çek Uygulaması" ile keşidecinin geçmiş çek ödeme performansının görüntülenebilmesine imkân tanındı. Ticaretin kolaylaştırılmasını amaçlayan bu uygulama ile bugününe kadar basılan karekodlu çek sayısı 135 milyona ulaştı.