Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hamas'ın ateşkes teklifini karşılıksız bırakan İsrail, Refah'a yönelik operasyonunu sürdürme kararı alırken ABD'de İsrail'e yönelik destekler daha çok sorgulanır hale geldi.

Bloomberg'e konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisine göre, ABD Gazze’nin güneyindeki Refah kentine geniş çaplı bir askeri saldırı başlatma kararına yaklaştığı endişesiyle İsrail’e bomba sevkiyatını askıya aldı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Refah operasyonuna karşı çıktığı belirtilirken, yetkili ABD yönetiminin 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı Refah gibi yoğun kentsel ortamlara verebileceği zarardan endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

Yetkiliye göre ABD sevkiyat konusunda nasıl bir süreç izleneceği konusunda nihai bir karar vermiş değil.

Biden geçen ay İsrail’in saldırısında yardım görevlilerinin öldürülmesinin ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya ülkesinin savaşa desteğinin devam etmesinin sivillerin korunmasına yönelik yeni adımlar atılmasına bağlı olduğunu söylemişti. Bununla birlikte Biden Nisan ayında İsrail’e yeni yardımlar içeren bir dış yardım paketi imzalamıştı. Yetkili durdurulan bomba sevkiyatının bu fonlarla bağlantılı olmadığı bilgisini verdi.

Reuters: ABD ateşkes konusunda iyimser

Reuters'ın haberine göre ise İsrail ile Hamas arasında ateşkese yönelik müzakereler 8 Mayıs itibariyle Kahire'de yeniden başlarken ABD, İsrail ile Hamas arasındaki anlaşmazlığın Hamas'ın sunduğu son ateşkes teklifi üzerine gerçekleşecek müzakerelerde çözülebileceğine inanıyor.

İsrail kuvvetleri Salı günü Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki ana sınır kapısı olan Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirdi. Yedi aydır süren savaş nedeniyle yerlerinden edilmiş bir milyonu aşkın Filistinli Gazze'nin güneyindeki Refah kentine sığınmış durumda.

İsrail'in düzenlediği harekât ile evsiz ve aç yüz binlerce Filistinlinin bulunduğu Gazze'ye giden ve yardımların ulaşması için hayati önem taşıyan bir yol kapanmış oldu.

Reuters'a konuşan Mısırlı iki kaynak, Kahire'de ateşkes görüşmelerine katılan Hamas, İsrail, ABD, Mısır ve Katar'dan heyetlerin görüşmelerin yeniden başlamasını olumlu karşıladığını ve görüşmelerin bu sabah devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynak, CIA Direktörü John Kirby'nin bugün Kahire'den İsrail'e geçerek Başbakan Benjamin Netanyahu ve İsrailli yetkililer ile görüşeceğini söyledi.

İsrail Pazartesi günü Hamas tarafından onaylanan üç aşamalı teklifin kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, Salı günü yaptığı açıklamada ise Hamas'ın revize edilmiş bir ateşkes teklifi sunduğunu ve yeni metnin anlaşmazlıkları "kesinlikle kapatılabileceği" izlenimi verdiğini belirtti.