Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Vitas Vasiliauskas ekonomi pandemi sonrası toparlanmaya başlasa bile acil teşvik programından çıkış konusunda aceleci değil, temkinli olmak gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda Litvanya Merkez Bankası Başkanı olan ve bu görevlerini gelecek ay bırakmaya hazırlanan Vasiliauskas bir mülakatta AMB’nin çok erken sıkılaşmaya gittiği dönemlerden ders çıkarması gerektiğini söyledi.

Vasiliauskas ”enflasyon pandemi öncesi seviyelere gelse dahi parasal gevşeme politikası bir süre daha devam etmeli” diye konuştu. Vasiliauskas, tarihteki deneyimler göz önüne alınarak para politikasında keskin değişiklikler yapılmaması gerektiğini kaydederek “şimdilik ilerlediğimiz yolda değişiklik gerekmediğini düşünüyorum” yorumunu yaptı.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, geçmişte para politikasını erken çekmek ve politikalarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalmıştı. 2018’in sonunda varlık alımları sona ermiş, bir yıl içinde ekonomideki kötüleşmeye yeniden alımlar başlamıştı.

Bankanın 1.85 trilyon euro’luk pandemi acil alım programının en az bir yıl daha devam etmesi bekleniyor. 2015’ten beri de açık uçlu parasal genişleme programı devam ediyor.

47 yaşındaki Vasiliauskas yaklaşık 10 yıldır Litvanya Merkez Bankası’na Başkanlık ediyor. 2015’te ülkesinin AB’ye katılmasıyla AMB Yönetim Kurulu’nda da görev alan Vasiliauskas bundan sonra IMF Yönetim Kurulu’nda görev alması bekleniyor.