Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg ekonomistlerin yaptığı ankete göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB), büyümeye devam eden aşağı yönlü risklere rağmen, faizleri düşürmeyi tamamlamış durumda.

Negatif faiz oranlarının etkisine ilişkin yetkililerin artan endişeleri ve Başkan Christine Lagarde’in stratejik gözden geçirmeyi açıklamak üzere olması ile birlikte, katılımcıların büyük kısmı, para politikasının önümüzdeki iki yıl boyunca otomatik pilotta  olacağını kaydediyorlar. Bu durum, Haziran'da daha fazla gevşeme tahmini içeren önceki ankete göre farklılık gösteriyor.  Ekonomistler şimdi bir sonraki hareketin 2022 yılının ilk çeyreğine kadar bir faiz artış olacağı beklentisinde.

12 Aralık'ta ilk politika toplantısını gerçekleştirecek olan Lagarde, sıfır altı oranların finansal sisteme zarar verdiğini ve tasarruf sahiplerini zedelediğini söyleyen bankaların ve politikacıların artan baskısıyla karşı karşıya. Bu durum, Lagarde'ın gözden geçirmesinin, enflasyonu canlandırmak için AMB'nin araç çantasının kullanılmasının diğer yollarını araştırmak zorunda kalcağını işaret ediyor.

Londra'da RBC küresel makro stratejisti Peter Schaffrik, "AMB'nin gevşemeye gideceğini düşünmüyoruz, ancak eğer gevşemeye gideceklerse, faiz indiriminden başka bir şey yapmaları için baskı oldukça yüksek olacak," dedi ve "Bu, son programın uygulanmasından sonra onun üzerine bir şey koyma ortamı değil" değerlendirmesinde bulundu.

Son program, Mario Draghi'nin başkanlığı Lagarde'a devretmeden haftalar önce, Eylül ayındaki tedbirleri içeren programdı. Draghi faizi eksi yüzde 0.5'e düşüren, parasal genişlemeyi tekrar başlatan ve bankalara daha kolay uzun vadeli kredi sağlayan bu program konusunda Yönetim Konseyi'nde daha önce görülmemiş ölçüde muhalefetle karşılaşmıştı.