Advertisement
HABERLER ABONE OL

KUTAY KORAP

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Hakan Atilla'nın şirket raporları hakkında aracı kurumlara finansal destekte bulunacağı yönündeki ifadeleri sermaye piyasalarında araştırma raporlarına yönelik tabloyu yeniden gündeme getirdi.

Bloomberg HT'ye konuşan aracı kurumlardan elde edilen bilgiye göre sektörde ortalama 38 şirket hakkında araştırma raporu yazılıyor. En fazla şirket raporu yazan kurum 50 şirketi takip ederken, en az yazan kurum 20 şirket hakkında rapor hazırlayabiliyor.

Borsanın tüm endekslerinde 400 civarında şirket bulunduğu dikkate alındığında 8 şirketten en çok birinin analiz edildiği ortaya çıkıyor.

Borsa İstanbul'dan araştırmaya finansal destek

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Hakan Atilla, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin belirlediği standartlarda hazırlanmış Ana Pazar ve Alt Pazar şirketlerine dair daha fazla araştırma raporu üretilmesi için aracı kurumlara finansal destekte bulunacaklarını belirtti.

Programla ilgili bilgi veren Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla, yatırımcıların doğru bilgiye erişmesi noktasında aracı kurumlara büyük görev düştüğünü belirterek, iyi bir araştırma raporunun deneyimli bir analistin uzun süren emeği ile ortaya çıktığını, zor ve maliyetli bir süreç olduğunu, bu nedenle ister istemez nispeten sınırlı sayıda hisseye odaklanıldığını kaydetti.

Sektörde istihdam ihtiyacı doğurabilir

Sektörde yetkililer mevcut sistem içerisinde 400 civarında Borsa İstanbul’a kote olan şirketin her birine değerleme ve ya bilgi notu paylaşmanın zor olduğunu, bunun yanı sıra şirketlerin de yatırımcı ilişkilerine verdikleri ağırlığı artırmaları gerektiğini belirtti. Kurumlar; BIST-TÜM şirketlerinin BIST 30’a göre daha az projeksiyon, bilanço şeffaflığı ve düzenli yatırımcı sunumları paylaştığına da dikkat çekti. Bununla birlikte sürecin tamamlanmasıyla aracı kurumların araştırma departmanlarına daha fazla çalışanı istihdam edeceği de öngörüldü.

Borsa İstanbul'un araştırma desteğiyle ilgili kim ne dedi?

  • Ata Yatırım/Murat Barışık: Bu durum sektörde yeni istihdama neden olabilir. Likiditesi düşük olan şirketlere yönelik rapor yazmak daha sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlayabilir.
  • İntegral Yatırım/Tuncay Turşucu: Artan yatırımcı ile talep edilen farklı şirket raporlarında artış söz konusu. Yeni yatırımcıların merak ettikleri şirketler ise genelde kapsamımız dışında kalıyor.
  • Oyak Yatırım/Övünç Gürsoy: Halka arzlarla beraber daha fazla yatırımcı borsaya yöneldi. Bu düzenlemenin amacı yatırımcıları korumak ve bilgilendirmek.
  • Vakıf Yatırım/Altan Aydın: Prensipte oldukça olumlu fakat uygulamayı görmek lazım. Şirketlerin yatırımcı ilişkileri birimlerine yönelik uygulamalar da söz konusu olmalı. Aracı kurumlar nezdinde değerleme olmasa da düzenli bilgi notu hazırlanabilir.
  • Ziraat Yatırım/Harun Dereli: Borsa İstanbul'un açıkladığı desteğin detayını görmek gerekiyor. Fakat desteğin ilk aşamada rapor sayısı ve çeşidini artırması mümkün.