Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin Brexit baş müzakerecisi David Frost, görüşmelerde "ilerlemenin tıkandığını ve zamanın azaldığını" söyledi. Her iki taraftan da liderler bir anlaşmaya varılabileceğine ilişkin beklentileri azaltıyorlar.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Perşembe günü gerçekleştirdiği görüşmenin ardından görüşmelerin "ciddi bir durumda" olduğunu ve AB'nin balıkçılık konusundaki duruşunu yumuşatmaması halinde gerçekleşmeyeceğini belirtmişti.

Von der Leyen ise iki taraf arasında özellikle balıkçılık konusunda hala büyük farklılıklar olduğunu ve bu farklılıkların giderilmesinin çok zor olacağını söyledi.

Liderlerden gelen kötümser söylemlere karşın, Brüksel'deki yetkililer gelecek haftaya kadar bir anlaşmaya varılabileceği konusunda iyimser. Sahne arkasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ve bu aşamada böyle negatif açıklamaların beklediğini, bunun bir müzakere taktiği olduğu ve kendi taraflarındaki beklentileri yönetmeyi hedeflediğini ifade ediyorlar.

İrlanda Başbakan Yardımcısı Leo Varadkar, RTE ile Perşembe günü gerçekleştirdiği mülakatta müzakerelerin sonlarında genellikle "bir tiyatro unsurunun bulunduğunu ve yüzde 50 - 50 anlaşma ihtimalinin iyimser tarafında olduğunu" söyledi. Görüşmeler Cuma günü itibarıyla devam ediyor.

AB baş müzakerecisi Michel Barnier'in Avrupa Parlamentosu üyelerine Cuma günü bir anlaşmanın mümkün olacağını söylediği belirtilmişti. Barnier, bugünkü açıklamasında Brexit anlaşmasının hala mümkün olduğunu ancak büyük engeller bulunduğu söyledi.

Görüşmeler AB gemilerinin Brexit'in ardından İngiltere sularında balıkçılık faaliyeti yürütürken hangi haklara sahip olacakları konusuna yoğunlaşıyor. Balıkçılık faaliyeti İngiltere GSYİH'sinin yüzde 0.1'ini oluşturuyor olsa da siyasi açıdan yüksek öneme sahip.