Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL geçen hafta 8,60 seviyesine kadar geriledikten sonra cuma günü 8,80’e tırmanmıştı. Haftaya aşağı yönlü bir seyirle başlayan dolar kuru, 8,72'ye kadar geriledikten sonra 8,75 civarında bulunuyor.

15-16 Haziran’da gerçekleştirilen Fed toplantısından bu yana politika yapıcılardan gelen şahin mesajlar gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Fed toplantısından bu yana en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi Güney Afrika Randı olurken Brezilya Reali en fazla değer kazanan gelişen ülke para birimi oldu. Türk lirası ise yüzde 1,97 değer kaybıyla toplantıdan bu yana en fazla değer kaybeden dördüncü gelişen ülke para birimi.

Commerzbank Kur Analisti Tatha Ghose ise yayımladığı bir araştırma notunda, açıklanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tutanaklarının şahin duruşun devam edeceğine işaret ettiğini ve faiz indirimlerinin Temmuz ya da Ağustos'ta başlayacağına dair birşey göstermediğini vurguladı.

Fed politikacılarının şahin açıklamaları sürüyor

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, beklentilerden daha hızlı gerçekleşen toparlanma neticesinde Fed’in 2022 sonuna kadar faiz artırmasını beklediğini belirtirken, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan da Fed’in varlık alımlarını azaltma eşiğine insanların düşündüğünden daha erken ulaşabileceğini vurgulamıştı.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Fed’in 2022’nin sonlarına doğru Fed’in faiz artırmayı düşünebileceğini ve enflasyonun merkez bankasının ana hedefi olduğunu söyledi.

Fed'in ilk faiz artırımını 2022'nin sonunda yapmasını beklediğini söyleyen St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 2022 yılı boyunca %2,5-3 arasında oluşacak yüksek enflasyonun faiz artırımı için gereken şartları sağlayacağını dile getirmişti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman ise ABD’de ekonominin yeniden açılmasından kaynaklanan tedarik zinciri dengesizlikleri giderildiğinde yukarı yönlü fiyat baskısının da azalacağını söylemişti.

Gelişen ülkeler faiz artırımına başladı

Artan enflasyon ve Fed’in şahin mesajları sonrasında gelişmekte olan ülke merkez bankaları da faiz artırmaya başladı.

Meksika Merkez Bankası, perşembe günü beklentiler dahilinde olmayan bir faiz artışına giderek ekonomistleri şaşırtırken Meksika pesosu karar sonrasında yüzde 1,57 değer kazanmıştı. Böylece Meksika Merkez Bankası, geçen hafta faiz artırımına giden üçüncü gelişen ülke merkez bankası olmuştu.

Macaristan Merkez Bankası, salı günü gösterge faizi yüzde 0,6'dan yüzde 0,9'a çıkarırken, Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası da çarşamba günü gösterge faiz oranını 25 baz puan artırarak beklentilerle paralel yüzde 0,5’e çıkarmıştı.