Advertisement
HABERLER ABONE OL

Piyasalarda genel beklenti Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Şubat toplantısında faizi sabit bırakacağı yönünde oldu.

Bloomberg HT Araştırma Birimi TCMB'nin Şubat toplantısına yönelik faiz anketini tamamladı.

Ankete katılan kurumların medyan beklentisi Şubat toplantısında politika faizinin değiştirilmeyeceği yönünde oldu. Ankete katılan 22 kurumdan beşi ise politika faizinin 100 baz puan artırımla yüzde 18 seviyesine çıkarılacağını öngördü.

TCMB Başkanlığı görevinde ilk 100 gününü tamamlayan Naci Ağbal'ın Kasım ayındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz 4,75 puan artırılarak yüzde 15 seviyesine çıkarılmıştı. Ağbal'ın Aralık ayındaki ikinci toplantısında 1,5 puanlık artış beklentisine karşın politika faizi 2 puan artırılmış ve yüzde 17'ye çekilmişti. Ocak toplantısında ise TCMB faizi sabit tutarken, uzun süre sıkı duruş sözü vermişti.

Ağbal şahin duruşuna devam ediyor

TCMB Başkanı Ağbal'ın verdiği son mesajlar sıkı para politikasının uzun süre devam edeceğine işaret etmişti.

Reuters söyleşisinde Ağbal, uzun süre faiz indirimini gündeme almalarının olası görünmediğine dikkat çekmişti. Ağbal, "Orta vadeli enflasyon hedefimiz olan yüzde 5 oranının oldukça uzağındayız. Ocak Enflasyon Raporu’nda sunduğumuz tahminler bu hedefe 2023 yılında ulaşabileceğimizi göstermektedir. Bu nedenle, para politikasındaki sıkı ve ihtiyatlı duruşun, yüzde 5 hedefine ulaşılması beklenen 2023 yılına kadar, uzun bir süre kararlılıkla sürdürülmesi gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı.