Advertisement

Küresel enflasyonun tırmanışa geçtiği son dönemde artan “fiyatlardaki yükselişin kalıcı mı yoksa geçici mi olduğu” tartışmasına Avrupa Merkez Bankası (AMB) yöneticileri de katıldı.

Son olarak AMB Başekonomisti Philip Lane ve Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel’den enflasyon endişelerini yatıştırmaya yönelik açıklamalar geldi.

Lane, 'kırmızı bölgenin' enflasyonun, hedefin aşırı şekilde üzerine çıktığı bir noktada kalıcı hale gelmesi olduğunu ve Euro Bölgesi’nin bu noktadan oldukça uzakta olduğunu belirtti. Dün katıldığı online bir konferansta konuşan Lane, “Eğer enflasyon hedefe doğru biraz yükselirse, bu bir dengelenme hareketidir” dedi.

Lane enflasyondaki tırmanışın, pandemi önlemlerinin gevşetilmesi ile ekonominin açılması bağlantılı olduğuna inanmak için “somut sebepler” olduğunu belirtti.

Schnabel de “Euro Bölgesi’ndeki mevcut enflasyonist baskılar, pandemi ilişkili gelişmeler tarafından körükleniyor ve bu baskıların gelecek yıl içinde büyük ölçüde ortadan kalkması bekleniyor” dedi. Benzer şekilde dün bir konferansta konuşan Schnabel, kısa vadeli oynaklık olarak değerlendirdiği bu yükselişe aşırı tepki vermenin zararlı olacağını ve ekonomik toparlanmayı tehlikeye atacağını öngördü.

Euro Bölgesi'nde enflasyon 13 yılın zirvesine yükselmişti

Euro Bölgesi enflasyonu Eylül ayında geçen yıla göre yüzde 3,4 artarak 13 yılın zirvesine tırmanmıştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de enflasyonda yüzde 3,3'lük artış yönündeydi.

Almanya'da harmonize enflasyon Eylül'de yıllık yüzde 4,1 yükselişle verinin yayımlanmaya başlandığı 1997 yılından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ise enflasyonun yüzde 4 olarak gerçekleşeceği yönündeydi.

Federal İstatistik Ofisi, sadece enerji fiyatlarının bile geçen yıla göre yüzde 14 artış kaydettiğini belirtirken geçen sene karantina önlemlerinden dolayı enerji fiyatlarının çok düşük bir bazda olduğunu vurgulamıştı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Yannis Stournaras, Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada, faiz artırımlarına yönelik piyasa beklentilerinin bankanın yeni sözlü yönlendirmesi ile uyumlu olmadığını söyledi.

Stournaras, potansiyel yeni tahvil alım programına ilişkin soru üzerine, “Varlık alımları, olumlu finansman koşullarını ve herhangi bir parçalanmayı önlemek için para politikasının sorunsuz aktarımını amaçlamaktadır. Yönetim Konseyi’nin bunu amaçlamaya devam edeceğinden eminim ” dedi.

Yunanistan’ın pandemi olmasaydı yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olacağına ilişkin güçlü bir inancı olduğunu söyleyen Stournaras, “Yunanistan ekonomisinin herhangi bir programın dışında tutulmasını beklemiyorum” şeklinde görüş bildirdi.

"Stagflasyon demek için acele etmeyeceğim"

Euro Bölgesi ekonomisi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Stournaras, “Şimdi stagflasyon var demek için acele etmeyeceğim. Durum halen kontrol altında” dedi.

AMB’nin gelecekte izleyeceği yol için Aralık ayında karar alacağını belirten Stournaras, şu an için para politikası duruşunu değiştirmeye gerek görmediğini sözlerine ekledi.

Stournaras, “İlke olarak, Pandemi Acil Satın Alma Programı (PEPP) gelecek yılın Mart ayında sona erecek. Bu tarihten önce, finansal koşullara bağlı olarak, programda daraltmaya gidilebilir” dedi.

Almanya'da sanayi üretimi Ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 1,7 artış kaydederken bir önceki aya göre yüzde 4 düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ise yıllık yüzde 5 artış, aylık yüzde 0,5 düşüş yaşanacağı yönündeydi.

Almanya fabrika siparişleri Ağustos ayında beklenenden fazla bir düşüş kaydederken piyasalarda hammadde darboğazı ve uzayan teslimat sürelerinin etkisini de ortaya gözler önüne sermişti.

Fabrika siparişleri yüzde 7,7 azalarak Bloomberg anketine katılan tüm ekonomistlerin beklentilerinden daha büyük bir düşüş kaydetti. Araba ve araba parçası üreticilerinin siparişleri, tedarik sıkıntılarından dolayı bir önceki aya göre yüzde 12 düştü.

Tüm dünyada yaşanan hızlı toparlanma piyasalarda hammadde açığı yaratırken tedarik sıkıntılarıyla beraber teslimat gecikmeleri de arttı.