Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed, ABD'nin en büyük bankalarına, küresel pandeminin bankalar üzerindeki etkilerine ilişkin belirsizlikten dolayı, en az üçüncü çeyreğin sonuna kadar temettülerini artıramayacaklarını ve hisse geri alımlarına yeniden başlayamayacakalrını söyledi.

Fed'den yapılan açıklamaya göre, bankacılık sektörü yıllık stres testlerinde iyi bir performans gösterdi, ancak koronavirüsün ekonomi ve finans sistemi üzerindeki etkilerini inceleyen diğer bir rapor, bankaların temettüleri için soru işareti yaratan potansiyel riskleri gözler önüne serdi.

Fed'in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Randall Quarles, yaptığı açıklamada, "Fed, bankaların koşullarını daha yoğun bir şekilde değerlendirmek ve en büyük bankaların önümüzdeki aylarda sermayelerini korumaları için temkinli tedbirler almasını sağlamak için harekete geçiyor," dedi ve "Bankacılık sistemi bu aşağı yönlü senaryoların en zorlusunda bile iyi sermayelenmiş durumunu sürdürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Fed bankaların temettülerini ikinci çeyrekteki seviyelerde sınırladı ve gelecekteki ödemelerin son kârlara dayandırılan bir formül ile sınırlanacağını söyledi.

Bu adım en çok, temettü kesintisi konusunda yılın ilk çeyreğinde kârı yüzde 89 düşen Wells Fargo & Co. için risk teşkil ediyor. San Francisco merkezli bankanın kâr gücü ekonomik erimeyle birlikte azaldı ve diğer rakiplerinden farklı olarak, Wells Fargo, piyasa volatilitesinden faydalanan kaydadeğer çapta işlem faaliyet gelirine sahip değil. Yeni kural altında, bankanın temettüsü önceki dört çeyreğin çeyrek dönem kâr ortalamasını geçemeyecek.

Ancak Wells Fargo'nun kâr payı dağıtmaya devam etmesi için halen bir şans var. Bankanın ikinci çeyrek kârı yılın ilk çeyreğindeki seviyesi kadar düşük çıktığı varsayılırsa, son dört çeyreğin ortalaması 2.2 milyar dolar olacak ve bu, bankanın ilk çeyrekte ödediği 2.1 milyar dolar temettünün üzerinde.