Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası dünkü toplantısında beklentiden daha güvercin mesajlar verdi. Faiz oranlarını beklendiği gibi değiştirmeyen Fed, bu sene için faiz artış tahminini 2'den sıfıra indirdi.

Banka bilanço küçültmeyi Eylül ayında durduracağını söyledi. Büyüme tahminleri de aşağı yönlü revize edildi. Fed bu sene için büyüme tahminini %2.3'ten %2.1'e, 2020 için %2'den %1.9'a düşürdü.

Karar sonrası dolar endeksi 6 haftanın en düşük seivyesine inerken Dolar/TL de %1'in üzerinde düşüşle 5.40'a indi. Euro, dolar karşısında yükseldi. Birçok para birimi de dolar karşısında yükselirken Çin yuanı Temmuz'dan beri en yüksek seviyeye çıktı.

"BEKLENENİN ÖTESİNDE BİR HAREKET"

Garanti Yatırım Araştırma ve Yatırım Danışmanlığı Koordinatörü Tufan Cömert faiz konusunda Fed'in beklenenin ötesinde bir hareket yaptığını söyledi. Cömert "enflasyon tahminlerinin aşağı çekilmesi, büyüme tahmininin düşürülmesi ve işsizlik oranı tahmininin yukarı çekilmesinin verdiği mesaj net: ABD ekonomisi doyuma ulaştı, bundan sonra gidebileceği sınırlı." dedi.



Fed'in faiz artırmayacağını ve piyasalardaki dolar likiditesinin bol kalmaya devam edeceğini belirten Cömert "Bunun piyasa dilinde tercümesi “dolar sat, doların değer kaybından nemalanacak ne varsa onu al”. Zaten Fed açıklamasının hemen akabinde dolarda değer kaybı ve ilgili enstrümanlarda hızlı bir hareket gördük." dedi.

"TL AÇISINDAN DA OLUMLU"

Doların değer kaybının TL açısından da olumlu olduğunu vurgulayan Cömert "Ancak buradaki olumsuz algının hemen kırılması zor. 2019 sonu için $/TL beklentimiz 6.0 seviyesi. TCMB’nin Haziran ayı itibarı ile başlayacağı ve 500 bps faiz indireceği varsayımı
ile TL’de kabaca %10 civarında bir değer kaybı bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

TEB/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte istihdamda iyileşme ibaresinin çıkarılmasının önemli olduğunu belirtti. Ökte konuya ilişkin olarak "Fed, 2019’da faiz artırılmayacağını ve bilanço küçültmesinin 4. çeyrek değil 3. çeyrek sonu başlayacağını belirtirken, metinden istihdam piyasasındaki iyileşmenin devam ettiğine dair ibarenin çıkarılması bizce çok önemli bir vurguydu.

Fed 2019-2020 ABD büyüme-enflasyon tahminleri aşağı revize edilirken, Başkan Powell’ın soru-cevap kısmında küresel belirsizliklere vurgu yapması "güvercin’’ tonu yeni zirveye taşıyan gelişme oldu." değerlendirmesini yaptı.  

İş Yatırım'dan Şant Manukyan ise Fed'in güvercin olduğunu, piyasanın bu yıl faiz artırmayacağı beklentisini önceden fiyatladığını söyledi. Manukyan "Yani o tarafta yeni bir haber yok. Bilanço küçültmesinde detaylar geldi. Herkesin beklentisi Eylül ayında bitirilmesiydi. Varlık alımlarında yaptıkları gibi bilanço normalleşmesinin kademeli şekilde yapılması piyasa beklentisi dahilinde değildi.

Hisse senedi tarafında çok pozitif fiyatlama yok, çünkü zaten beklenen bir hareketti. Euro tarafında ise Fed'e bakarak olumlu olmak zor" diye konuştu.

FAİZ İNDİRİMİ OLUR MU?

Fed'in güvercin söylemleri faiz indirimi olabilir mi sorusunu da gündeme getirdi.

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal faiz indiriminin kötü bir haber olacağını belirtti ve "Eğer indirime giderse büyümede ciddi sıkıntı vardır, bu da gelişen ve gelişmiş ülkeleri vurur." dedi.