Advertisement

İMF – Dünya Bankası yıllık toplantıları Washington’da başlıyor. Aynı tarihlerde Uluslararası Finans Enstitüsü‘nün de yıllık toplantıları yapılıyor. Dolayısıyla Washington Maliye (Hazine) Bakanları, Merkez Bankası Başkanları ve bankacılarla dolu. Washington’da bir şeylerin iyi gitmediğini ülkeye girer girmez anlıyorsunuz. Pasaport polisi sayısı azaltılmış. Bir uçak dolusu yolcu gelse dahi, uzun kuyruklar oluşuyor. Pasaport kontrolünden geçmek saatler alabiliyor. Gümrükten de öyle. Kısacası, bugünlerde Amerika’ya girmek oldukça uzun süre alıyor. Çünkü, bütçe onaylanmadığından devlet tam çalışmıyor. Komik, ama gerçek. Bu yazı yazıldığında ne bütçenin onaylanması ne de borç limitinin artırılması konularında henüz bir anlaşma sağlanamamıştı. Anlaşılan iki taraf (Obama ve Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi kanadı) da bazı tavizler vermeye razı. O kadar ki, Obama borç limitinin 6 gün yetecek kadar artırılıp zaman kazanılmasını dahi teklif edecek kadar sabırsız bir psikoloji içine girmiş. Konu ciddiyetini artırarak devam ediyor.

YENİ BAŞKAN YELLEN

Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanlığı için Obama Janet Yellen‘i resmen aday gösterdi. Başkanlığının resmileşmesi için Senato’nun onaylaması gerekiyor. Bir sorun çıkacağı beklenmiyor. Yellen’in adaylığının resmen bugünlerde açıklanması tesadüf değil. İMFDünya Bankası yıllık toplantıları sırasında bu kurumlara üye 88 ülkenin Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Washington’da. En azından bunların yarısı Yellen’i tanıma fırsatı bulacaklar. Yellen de meslektaşlarının önemli bir bölümünü tanıyarak işe başlamış olacak. Görevi gelecek yılın ocak ayı sonunda başlıyor. Ama, bütün dünya üç ay sonra FED’in başına kimin oturacağını biliyor ve tanıyor oluyor. Yellen’in adaylığı doğal olarak FED’in bundan sonra nasıl bir politika izleyebileceği konusundaki tartışmaları da kızıştırdı. Genel izlenim Yellen’in, şimdiki Başkan Bernanke’ye göre, daha istihdam dostu politikalar izleyeceği yönünde. Bernanke’nin yaptıklarının üzerine daha fazla istihdam dostu nasıl olunur bilemiyorum. Politika faizi sıfıra çok yakın. Üçüncü parasal genişleme dalgası kesintisiz devam ediyor. Galiba, genel beklenti, parasal genişlemenin yavaşlatılmasının Yellen başkanlığında çok daha yumuşak olması. Bernenke’nin mayıs ayı sonlarında yaptığı “parasal genişlemenin yavaşlatılmasının zamanı geldi“ konuşması ve ardından yaşananlar piyasaları o denli tedirgin etti ki, Yellen’den daha yumuşak bir tavır bekleniyor. Beklenti abartılı değil. Çünkü, geçmişte Yellen’in konuşma ve yazılarında “istihdam artışının önemi ve istihdam artışı karşılığında biraz daha yüksek enflasyona tahammül edilebileceği“ yönünde vurgular var. Bu görüşleri doğrultusunda FED’in diğer üyelerini ikna edip edemeyeceğini göreceğiz.

KÜRESEL TAHMİNLER

Küresel büyüme tahminleri İMF tarafından üç ayda bir düşürülmeye devam ediyor. Dikkat edilirse, hiçbir resmi tahmin bir sonraki dönemin bugünkünden daha kötü olacağını söylemez. Ama, gelişmeler daha kötüleşebilir. Şimdi böyle bir dönemden geçiyoruz. Tahminler bir sonraki dönemin daha iyi olacağını söylese de, 2-3 yıldır böyle olmuyor. İki yıl önce Avrupa’nın bu yıl büyümeye geçeceği tahmin ediliyordu. Halbuki, bu yıl da küçülme söz konusu. Avrupa’da büyüme tahminleri gelecek yıla kaydırıldı. Amerika’daki bütçe çekişmeleri ve borç limitinin artırılması tartışmalarının ekonomik maliyetini şimdiden hesaplamak olanaksız. Ama, bu yaşananların bir faturası olacak. Fatura, Amerikan ekonomisinin daha yavaş büyümesi olacak. Bunun küresel sonuçları da var. Her ne kadar iyimser beklentiler korunsa da, 2014 yılı da beklentiler kadar iyi olmayabilecek. Aynı olgu geçenlerde açıklanan Orta Vadeli Program için de geçerli.