Advertisement

Dün birçok yorumcu başta Fenerbahçe olmak üzere futbol şirketlerinin hisselerinin kapatılması gerektiği yönünde iddialarda bulundu. Bu yorumlar kendi içinde geçerli olabilir ama gerek hukuki yönden gerekse finansal olarak işlem sırasının kapatılması kesinlikle doğru bir davranış olamazdı. Öncelikle ekonomik-finansal açıdan baktığımızda, Borsanın öncelikli görevinin hisselerin sürekli alınıp satılmasını sağlayacak bir pazar sağlamak olduğunu hatırlamalıyız. Yani borsa her şeyden önce likiditeyi korumak zorundadır. İşlem sırasının kapatılması likiditeyi öldürmek, borsayı işlevsiz hale getirmektir. Savaşın en yoğun olduğu günlerde bile borsaların kapanmadığı düşünülünce, borsanın işlem sırasını kapatması uygun olmazdı. Hukuki açıdan bakıldığında, karşımıza borsa yönetmelikleri çıkıyor.
İşlem sırasının geçici kapatılmasına ilişkin hüküm Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliği'nin 25'inci maddesinde yer alıyor. Borsa başkanı 5 güne kadar işlem sırasını durdurabiliyor. Daha uzun süreli kapatmalar Yönetim Kurulu kararı ile mümkün olabiliyor. İşlem sırasının kapatılması için belli başlı 2 esaslı neden var. Birinci neden olağandışı fiyat ve miktar hareketi yaratacak emirlerin borsaya intikal etmesi. İkinci neden yatırımcıların alım satım kararlarını etkileyecek önemde bilgiler olduğunun öğrenilmesi ve borsa yönetiminin bu bilgilerden borsa üyelerinin ve müşterilerinin haberdar edilmesini gerekli görmesi. Yaşadığımız olayda alım satım kararlarını etkileyen gelişmeler var, ancak bu gelişmelerden herkes aynı derecede bilgi sahibi. Farklı bilgiye SPK ve İMKB de sahip değil. Bütün yatırımcılar aynı bilgiye sahip olduklarına göre işlem sırasının kapatılması anlamlı olamaz ve hukuken de doğru olamaz. Borsa Başkanlığı'nın işlem sırasının kapatılmasına gerek olmadığı kararı bu nedenle son derece doğrudur. Ayrıca şirket yönetiminden de özel durum açıklaması gelmiş ve yatırımcıların sahip olduğu bilgiden farklı bir bilgi olmadığı da görülmüştür.
Tüm dünya borsalarında geçerli olan kural da budur. Önemli olan tüm yatırımcıların aynı bilgiye sahip olması gereğidir. Bu bilgi iyi veya kötü olabilir. Fiyatı etkileyecek derecede farklı bilgi sahibi olanlar olduğu zaman yatırımcılar arasındaki bilgi asimetrisini eşitlemek için işlem sıraları durdurulur. Ama herkesin aynı noktada olduğu bir aşamada işlemler durdurulmaz. Fiyatın düşmesi belki de bazıları için bir fırsat olacağı için, bazıları için de erkenden satmak avantajlı olacağı için işlemlerin devamı doğru olmuştur. İşlemlerin durdurulduğu ve Federasyon'un kararının beklendiğini düşünün. 1 ay sonra Federasyon yargı kararı çıkmadığı, hatta savcılık iddianamesi çıkmadığı halde karar vermek zorunda kalıp Fenerbahçe'yi ligden düşürse ve aynı gün durdurulan işlem sırası açılsa daha mı sağlıklı işlemler olur? Hangi durumda yatırımcı zararı daha fazla olur? 1 aylık süre içinde satması gerektiği halde satamayıp sıkıntıya girenlerin uğradığı mağduriyeti kim giderecektir? Bu nedenle, uygulamada bir yanlışlık yoktur ve yatırım yapanlar bu riski taşımak zorundadır.
Bir Fenerbahçeli olarak Fenerbahçe'nin bu durumdan zarar görmeden çıkmasını diliyorum. Ancak suça karışmış kişiler varsa da yaptırımların en ağırına uğramalıdır. İlaveten futbolun temizliği için bu soruşturmanın ilerleyen dönemlerde de devam etmesini bekliyorum.