Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

JP Morgan bir raporunda Türkiye ile ABD'nin Suriye konusunda anlaşmasının jeopolitik riskleri hızla düşürdüğünü, piyasadaki rallinin de bunun kanıtı olduğunu söyledi. Bu durumun Merkez Bankası için rahatlatıcı olduğunu ve bankanın faiz indirimlerine devam edeceğini belirten kurum "100 baz puanlık indirim bekliyoruz" yorumunu yaptı.

Enflasyon dinamiklerinde son dönemde yaşanan iyileşme, enflasyon beklentilerinde iyileşmenin devam etmesi, kurun stabil hale gelmesi ve küresel düşük faiz ortamının faiz indirimleri için alan oluşturduğu belirtildi.

Son 2 toplantıda Merkez Bankası'nın toplam 750 baz puan faiz indirimi yaptığını hatırlatan kurum "gevşeme hızının yavaşlamasını beklemek doğru olur. Gevşeme döngüsü muhtemelen sürecek ancak biz Merkez Bankası'nın kredibilitesi için temkinli tonda olmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Kurum ayrıca enflasyonun % 9.3'e gerilediğini, Ekim'de ise % 9'un altına inebileceğini öngörürken yıl sonu enflasyon beklentisinin % 12.6 olduğunu bildirdi.

Yıl sonuna kadar toplam 150 baz puan indirim beklediklerini ancak piyasa koşullarına bağlı olarak daha fazla indirim de olabileceği ifade edildi. Açıklamada "TL üzerinde bir baskı olması ise bu sürecin yavaşlamasına hatta bitmesine neden olabilir" ifadesi kullanıldı.

STANDARD CHARTERED: 100 BAZ PUAN İNDİRİM OLUR

Standard Chartered Ekonomisti Carla Slim de yarın 100 baz puan indirim beklediklerini söyledi.

Enflasyonda aşağı yönlü beklenti nedeniyle 200 baz puana kadarlık bir indirimi de dışlamadıklarını belirten Slim "Ekim ayı beklenti anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi % 14'ten % 12.7'ye geriledi. Eylül'de de enflasyon tek haneye indi. Ekim'de enflasyonun daha da düşeceğini, Kasım'da ise yükseleceğini düşünüyoruz." yorumunu yaptı. Slim yıl sonu enflasyon beklentisinin %13, reel faiz beklentisinin % 2.5 olduğunu söyledi.

Commerzbank da önceki günkü raporunda Merkez'in bu hafta 150 baz puanlık indirim yapabileceğini öngörmüştü.