Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Kararı'na göre, kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinde binde 1 vergi alınacak. Bazı kambiyo işlemlerinden alınan Banka Sigorta Muamele Vergisi  kaldırılırken, diğer işlemlerde BSMV yüzde 0.1 olarak uygulanacak.

Kararı değerlendiren uzmanlar, alınan önlemin Döviz alımını caydırma amaçlı olduğunu, bütçe artırıcı etkisi olacağını, ancak kayıt dışılığın artabileceğini ifade etti.

"GELİR ARTIRICI, DÖVİZ ALIMINI CAYDIRICI ETKİSİ VAR"

Finansal Danışman Recep Atakan bu kararın gelir artırıcı ve döviz alımını caydırıcı etkisi olduğunu belirtti. Ancak Atakan volatilitenin yüksek olduğu bir yerde binde birlik BSMV'nin döviz alım iştahını hızlı şekilde düşürmesini beklememek gerektiğini söyledi.

Atakan konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı; "Özellikle son dönemde döviz ilgisi ve vatandaşın DTH tarafındaki tasarruflarını artırmasıyla alınmış bir önlem gibi görünüyor. Türkiye'de vatandaşla bankalar arasında yapılan günlük döviz işlem hacmi 4 milyar dolar civarında. Kabaca bir hesapla bu önlemin 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında bir BSMV artırıcı özelliği var, bunun bütçeye de 3 milyar ile 6 milyar TL arasında katkısı olabilir."

Daha önce BSMV uygulamasının olduğu dönemlerde bundan kurtulmak için yurtdışına işlem kaymaları olduğunu hatırlatan Atakan "Bunun tekrar gündeme gelme ihtimali var, işlem hacminin yurtdışına kaymasına neden olabilir" dedi. .

Atakan alınan kararın toplam BSMV bütçesini yukarı çekeceğini belirten Atakan "ama piyasada derinliği ve likiditeyi azaltıcı etkisini tartışmak gerekecek" yorumunu yaptı.

"DÖVİZ TALEBİNİ AZALTMAYA YÖNELİK BİR ÖNLEM"

KPMG Türkiye Şirket Ortağı Emrah Akın uzun zamandır Türkiye'nin önemli bir döviz talebi sorunuyla karşı karşıya olduğunu, hükümetin de döviz talebini azaltmaya yönelik tedbirler almaya çalışıyor, bu yeni düzenleme değil. Bu düzenleme daha önce de uygulanmıştı.

Oldukça önemli bir düzenleme, bütçeye etkisi: geçen sene 18.2 milyar TL BSMV vergisi topladık. Bu da 2017'ye göre %37'lik bir artış. Bu sene de 19 milyar TL civarında BSMV geliri bekliyorduk.

Bu eğer talebi beklendiği ölçüde azaltmazsa en az 1 - 2 milyar liralık BSMV artışı bekleyebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

"KAYIT DIŞI İŞLEMLER ARTABİLİR"

Akın uygulamanın kayıtdışı döviz işlemlerini artırabilecek yapısı olduğu konusunda da uyardı.

İş Yatırım da bu adımların dolarizasyonu caydırmak amacıyla atıldığını, değişikliğin ilave vergi geliri yaratacağı bütçe açısından pozitif olacağını bildirdi. 

1998 yılında tüm kambiyo muamelelerinde BSMV % 0.1 olarak belirlenmiş, 2008 yılında sıfıra indirilmişti.