Advertisement

ABD hisse senedi vadeli kontratları, yatırımcıların koronavirüs ile ilgili son haberleri değerlendirmesiyle ilk işlemlerdeki kayıplarını geri alarak yönünü yukarı çevirdi. Asya hisse senetleri kayıplarını azalttı.

Riskli varlıklar için karışık geçen Pazartesi günü dolar, dört günlük düşüşünü durdurdu. Yen, hazine tahvilleriyle birlikte yükseldi. New York'ta işlem gören petrol bir noktada 20 doların altına geriledi. Japonya'da Topix Endeksi, düşük performans gösterdi. Yuan Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) kısa vadeli fonlama faizini düşürmesi ve finansal sisteme nakit vermesiyle geriledi. Singapur Doları, para döviz kurunu para politikasının temel aracı olarak kullanan ana otoritesinin ılımlı bir genişleme açıklayarak, mevcut seviyeyi teyit ederken Döviz bandının eğrisini sıfıra düşürmesinin ardından dalgalandı. Güney Afrika Randı ve Meksika Pesosu daha dahil gelişen piyasa paraları değer kaybetti. 

Koronavirüs ile ilgili gelen son haberler politika yapıcıların sağlık krizinin finansal krize dönüşmesini engellemek için ciddi adımlar attığını gösterirken, diğer yandan sağlık krizinin giderek kötüleştiğini de gözler önünde seriyor.

ABD'de önde gelen bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı dünyanın en büyük ekonomisinde ölümlerin 200 bine ulaşabileceğini söyledi. Avustralya kamuya açık alanlarda toplanmaları iki kişi ile sınırladı.

Cumberland Advisors Inc. CIO'su David Kotok, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta " Bir iki ay içerisinde düğmeye basabileceğimiz ve her şeyin iyi olacağı fikri yanlış. Tedavi, test ve aşı takviminin yaklaşmasını bekliyoruz, bu bizim için çok önemli." dedi.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saatiyle 13:26'da yüzde 3.26 düştü.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.2 yükseldi. S&P 500 Endeksi Cuma günü yüzde 3.4 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.3 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.6 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.8 geriledi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 5 arttı.

Döviz

Yen yüzde 0.3 yükselişle 107.62 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.3 düşüşle 7.1070'ten alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.5 düşerek 1.1081 oldu.
Avustralya Doları yüzde 0.5 değer kaybederek 61.38 ABD Centi'ne geldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan azalarak yüzde 0.66 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 14 bp düşüşle yüzde 0.78'e geriledi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 4.7 çekilerek 20.49 dolara indi.
Altın yüzde 0.6 düşüşle onsu 1,617.57 dolar oldu.