Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed’in daha hızlı sıkılaşabileceği temasının hakim olduğu piyasalarda hisse senetleri karışık bir görünüm sergilerken ABD vadelileri düşüyor.

Japonya Merkez Bankası'nın sözlü yönlendirme değişikliği sonrası Japonya’da Nikkei 225 yükseliş kaydediyor. Hong Kong Hang Seng endeksi ve Güney Kore Kospi ise kayıp yaşıyor.

ABD’de getirilerin 2020 seviyelerine yükselmesiyle birlikte vadeli piyasalarda Nasdaq 100 ve S&P 500 ekside işlem görüyor.

Getirilerle birlikte dolar da yükseliyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yükselirken yen BOJ açıklamaları sonrası değer kaybediyor.

ABD tahvil getirilerinde yükseliş

Fed’in daha sert faiz artıracağı yönünde beklentiler ABD tahvil getirilerini eğri boyunca yükseltirken iki yıllık tahvil getirisi 2020’den bu yana ilk kez yüzde 1’in üzerine çıktı.

Pazartesi günkü tatilin ardından nakit işlemlerin başlaması sonrası iki yıllık getiri bir ara yaklaşık dokuz baz puan yükselerek yüzde 1,05’i aştı.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi de bir ara yedi baz puana yakın artışla yüzde 1,8536’ya yükselerek Ocak 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi buldu.

Yatırımcı Bill Ackman’ın Fed sıkılaşma döngüsüne 50 baz puanlık artışla başlama önerisi ve Fed üyesi Christopher Waller’in enflasyona bağlı olarak bu yıl beş faiz artışı yapabileceği yorumları Fed’den daha hızlı sıkılaştırma beklentilerini besliyor.

Swap piyasasında şimdilik piyasalar bu yıl dört kez 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlamış durumda. Piyasalardaki ana temanın bu yıl daha yüksek ABD getirileri ve daha düz getiri eğrileri olduğunu belirten Nomura Faiz Stratejisti Andrew Ticehurst, “Tarih 10 yıllık getirilerde tepe noktasının bulunmasının ilk faiz artışı öncesi pek mümkün olmadığını gösteriyor” yorumunu yaptı.