Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de azalan benzin stoklarının talep görünümünü desteklemesi ve Orta Doğu'da süren gerilimin yatırımcıları tedirgin etmesi ile birlikte yükselişini üçüncü güne taşıdı ve son üç haftanın en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta önceki iki seansta yüzde 1.6 yükseldikten sonra yüzde 0.9 kadar daha değer kazandı. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi rakamlara göre, benzin stokları geçen hafta 1.12 milyon varil ile tahminlerin üç katından daha fazla bir düşüş gerçekleştirdi. Suudi Arabistan, Irak destekli militanların drone saldırısının ardından ülkeler arası ana petrol boru hattını tekrar faaliyete alırken, ABD acil dışı personeline "artan tehdit akışı" dolayısıyla Irak'ı terketme talimatı verdi.

Son dönemde petrol boru hattına ve petrol tankerlerine düzenlenen saldırılar, ABD ve İran arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi ile birlikte, Orta Doğu'da enerji altyapısının büyük çaplı anlaşmazlıklar karşısında ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi. Washington ve Pekin arasında şiddetlenen ticaret savaşı petroldeki yükselişleri kısıtlarken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının bu haftasonu Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenleyeceği toplantı, üretim kısıntılarının uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin işaretler için yakından izlenecek.

Seul'de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, "Fiyatlar, Orta Doğu'da bölgesel anlaşmazlıklar artarken, küresel arzın sıkışık olması ile birlikte destek buluyor," dedi ve "Körfez'deki duruma ilişkin belirsizliğin sürmesi ile birlikte, kısa vadede aşağı yönlü faktörler fazla değil" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 41 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek Singapur saati ile 12:09'da varil başına 62.43 dolara çıktı. Kontrat, Çarşamba günü yüzde 0.4 yukarıda kapandıktan sonra iki haftayı aşkın sürenin en yüksek kapanışına yöneldi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.7 değer kazandıktan sonra 38 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 72.15 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 9.51 dolar primli işlem gördü. Bu fark Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesi yakınında.