Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını gerçekleştirdiği bir dönemde ABD'de ham petrol stoklarının Temmuz'dan bu yana en büyük düşüşünü göstermesinin etkisi ile üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü Kasım ayından bu yana ilk kez varil başına 60 doların üzerine çıktıktan sonra fazla değişmedi. ABD'de resmi verilere göre, ham petrol stokları geçen hafta 9.59 milyon varil azaldı. OPEC ve ortakları bu hafta, en azından arz kısıntılarını küresel arz bolluğunu gidermek için çabalarını sürdürüp sürdürmeyeceklerini görüşecekleri Haziran ayına kadar devam ettirme konusunda niyetlerini tekrar teyit etti.

Ham petrol fiyatları bu hafta yeniden bu yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra kazancını korudu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları, ABD'de kaya petrolü üretiminin arttığı bir ortamda, piyasayı dengeye getirmeye yönelik taahhüdünü yerine getirmeye devam ediyor. İran ve Venezuela'da ABD yaptırımlarından kaynaklanan üretim düşüşleri de arzı sıkıştırırken, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizlik yatırımcıların temkinli olmasına neden oluyor.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "ABD ham petrol stoklarındaki büyük düşüş talebin sağlıklı olduğunu gösteriyor ve bu durum bu hafta fiyatları destekledi," dedi ve "Ancak daha da önemlisi, OPEC'in üretimi kısma konusunda devam eden taahhüdü işliyor ve fiyatların şu an için varil başına 60 dolar civarında kalması bekleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 12 sent düşerek, Seul saati ile 11:18'de varil başına 59.86 dolara indi. Fiyatlar, önceki iki haftada yüzde 4.9 yükseldikten sonra bu hafta yüzde 2.3 tırmandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 16 sent düşerek varil başına 67.70 dolara indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 0.9 kaybetti ve son dört günde ilk kez düştü. Kontrat bu hafta yüzde 0.8 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.84 dolar primli işlem gördü.