Advertisement
HABERLER ABONE OL

Otomobil alımında uygulanacak matrah limitlerinin değiştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, Motor 1600 santimetre küp (cm3) geçmeyenler için yüzde 45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına ara kademeler eklendi.

ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller yüzde 45'lik vergi oranı diliminde yer alacak. 120 bin lirayı aşıp 150 bin liraya kadar olanlar yüzde 50'lik vergi diliminde değerlendirilecek. ÖTV matrahı 150 bin lira ile 175 bin lira arasında olan araçlar için ise oran yüzde 60 olarak belirlendi. 175 bin lira ile 200 bin aralığında olan araçlar da yüzde 70 vergi oranı içinde yer alacak.

ÖTV Matrahları %25,9 - %34,1 arası güncellenirken, fiyatlara yansımasının %3,33-%16,67 arasında değişmesi bekleniyor.

Bloomberg HT’nin oluşturduğu ve Borsa İstanbul’daki Ford Otosan, Tofaş, Otokar, Doğuş Otomotiv ve Anadolu Isuzu gibi şirketleri içeren BIST Otomotiv Endeksi, hafta başından bu yana BIST100’ün altına bir performans sergilerken ÖTV’deki matrah düzenlemesi sonrasında farkı kapadı.

BIST Otomotiv Endeksi, Ford Otosan ve Tofaş öncülüğünde çarşamba akşamı kapanışa göre yüzde 5’ten fazla yükseliş kaydetti.

Ford Otosan’ın hisseleri perşembe günü öğleden önce yüzde 6'ya yakın yükseliş kaydederken Tofaş’ın hisselerindeki yükseliş neredeyse yüzde 3’e ulaştı. Doğuş Otomotiv hisseleri ise yüzde 4'e yakın yükseldi.

Sıfır araçlar için ÖTV matrah limitleri değiştirildi

Otomobil alımında uygulanacak matrah limitlerinin değiştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, Motor 1600 santimetre küp (cm3) geçmeyenler için yüzde 45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına ara kademeler eklendi.

ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller yüzde 45'lik vergi oranı diliminde yer alacak. 120 bin lirayı aşıp 150 bin liraya kadar olanlar yüzde 50'lik vergi diliminde değerlendirilecek.

ÖTV matrahı 150 bin lira ile 175 bin lira arasında olan araçlar için ise oran yüzde 60 olarak belirlendi. 175 bin lira ile 200 bin aralığında olan araçlar da yüzde 70 vergi oranı içinde yer alacak.

ÖTV Matrahları yüzde 25,9 – yüzde 34,1 arası güncellenirken, fiyatlara yansımasının yüzde 3,33-yüzde 16,67 arasında değişmesi bekleniyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki değer hisselerine kayışla beraber 2022’nin başından bu yana gelişen piyasalar hisse göstergesi gelişmiş ülke endekslerini geride bıraktı. 2021 yılını yüzde 4,6 düşüşle kapatan MSCI Gelişen Piyasalar Hisse Senedi Endeksi, sene başından bu yana yüzde 2,9 yükseliş kaydetti.

S&P 500 sene başından bu yana yüzde 1 düşüş yaşarken MSCI ACWI Gelişmiş ve Gelişen Piyasalar Endeksi ise neredeyse sıfır seviyesinde bulunuyor.

IG Asia Stratejisti Jun Rong Yeap, gelişen piyasalar hisselerinin geçen yıl benzerlerinin altında bir performans gösterdiğini, bundan dolayı düşük değerde bulunan hisselerde yeniden fiyatlama olabileceğini söyledi.

Altın fiyatları, enflasyonun yükselmesi sonrasında Fed’in Mart ayında faizleri artıracağının neredeyse kesinleşmesiyle yükseldi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen dolar/TL’deki düşüşle geriledi.

ABD’de enflayon Aralık ayında yüzde 7’ye çıkarak 39 yılın zirvesine tırmandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7 olması yönündeydi.

Doların en çok işlem gördüğü para birimleri karşısındaki performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, enflasyon sonrasında yüzde 0,3 düşüşle 1.165 seviyesine geriledi. Doların zayıflaması dolar cinsinden fiyatlanan altın gibi emtiaları da destekledi.

Fed’in para politikasını sıkılaştıracağına yönelik şahin mesajları sonrasında altının kayıp yaşamaması, parasal sıkılaşmanın ve faiz artırımlarının çoktan fiyatlanmış olabileceğine işaret ediyordu. Yüksek gelen enflasyon ve Mart ayında faizlerin yükseltileceğine dair beklentilerin artmasına rağmen altın fiyatlarının yükselmesi de bunu doğruluyor.

Ons altın fiyatı

Yeni haftaya da düşüşle başlayan ons altın, salı günü Powell’ın açıklamaları sonrasında yeniden yükselişe geçerek 1.823 dolara kadar tırmandı. Sonrasında hafif bir gerileme kaydeden değerli metal, çarşamba günü enflasyon verisi sonrasında yükselerek 1.828 dolara kadar tırmandı.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen haftanın başında 816 TL’ye kadar tırmandıktan sonra dolar/TL’deki düşüşle 750 TL civarına kadar gerilemişti. Geçen haftanın ortasında 800 TL sınırına çıpa atan gram altın, yeni haftaya da bu seviyelere yakın bir seyirle 796 TL civarında başladıktan sonra çarşamba günü sabah saatlerinde 804 TL seviyesinde bulunuyordu.

Gram altın, küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen ABD enflayon verisi sonrasında dolar kurunda yaşanan düşüşle 786 TL seviyesinde bulunuyor.

Dow Jones’un CryptoCompare verilerine dayandırdığı haberine göre, Türk lirası dolar ve euroyu geçerek Tether çaprazında en fazla işlem gören resmi para birimi oldu.

Dow Jones’a konuşan Bitlo Dijital Pazarlama Direktörü Esra Alpay, geçtiğimiz çeyrekte kullanıcılarının önemli derecede arttığını belirterek “Türk lirasındaki oynaklık ve son aylarda yükselen enflasyon yatırımcıların kripto paraları kârlı yatırım araçları olarak görmesine yol açtı” dedi.

Türk lirası 2021 yılında dolar karşısında yüzde 40’tan fazla değer kaybederken dolar kuru da 7,40 seviyelerinden 13’ün üzerine tırmandı. Türk lirasındaki değer kaybının son çeyrekte hızlanmasıyla Borsa İstanbul ve Türk lirası arasındaki ilişki de tersine dönmüştü.

Kripto para borsalarında işlem gören ve sabit koin olarak doların ikamesi olan Tether’in Türk lirası karşısındaki değeri ile doların Türk lirası karşısındaki değeri arasındaki fark da Aralık ayı başında kripto para piyasaları ve kurdaki oynaklıkla açılmıştı.

Daha önceki işlemlerde haftasonları Tether-Türk lirası çaprazı ve Dolar-Türk lirası çaprazı arasında fark artış gösterdikten sonra haftaiçi iki çaprazın da seviyesi neredeyse eşitleniyordu.

Fakat iki parite arasındaki fark Bitcoin’in sert düşüş yaşadığı 4 Aralık haftasonu neredeyse 1 TL’ye kadar ulaşmıştı.

ABD’de tüketici fiyatlarının 39 yılın en yüksek seviyesinde artması, Fed’in Mart ayından başlamak üzere dört kez faiz artırabileceği beklentileri desteklerken piyasaların tepkisi karışık oldu.

Verinin açıklandığı Çarşamba günü Wall Street endeksleri yükselişle kapandı. Dow Jones yüzde 0,11, S&P 500 yüzde 0,28, Nasdaq 100 yüzde 0,38 günün artıda tamamladı.

Ancak bu sabah itibarıyla ABD vadeli endeksleri düşüş gösterdi. Asya’da ise Japon Nikkei yüzde 1’e yakın geriledi. Çin CSI 300 endeksi de düşerken, Hong Kong Hang Seng yatay şekilde pozitif bölgede tutunuyor. Asya’daki satışlarda, China Evergrande Group’ın da dahil olduğu Çinli gayrimenkul şirketlerinin bu hafta gerçekleştirmeleri gereken tahvil ödemelerinin yaklaşması etkili oldu.

ABD enflasyon verilerinin ardından, büyük ölçüde fiyatlanmış olmasının da etkisiyle, tahvil getirilerinde önemli bir hareket görülmedi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi Çarşamba gününü yüzde 1,74’ten tamamladı.

Bloomberg Dolar Endeksi ise Çarşamba günü yüzde 0,62 düşüşle kasımdan bu yana en düşük seviyesine geriledi. ABD’de Enerji Bilgi İdaresi’nin ülkedeki ham petrol stoklarının geçen hafta 4,55 milyon varil azaldığını ve Ekim 2018’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini açıklamasının ardından WTI ham petrolün varili dün bir ara 83 doları aştı. Bitcoin 44 bin doların altında işlem görüyor.

ABD'de üretici fiyat endeksi açıklanacak

Tüketici fiyat endeksi sonrası ABD'de bugün de Aralık ayı üretici enflasyonu verileri açıklanacak.

Bloomberg anketine göre üretici fiyatlarında aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 9,8 artış öngörülüyor. Aynı saatte ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi de açıklanacak.

TSİ 18:00’de ise ABD Senatosu Bankacılık Komitesi Fed Guvernörü Lael Brainard’ın Fed Başkan Yardımcısı adaylığı için bir oturum düzenleyecek.

Brainard, önceden yayımlanan konuşma metnine göre, “Para politikamız enflasyonu yeniden yüzde 2’ye düşürürken, herkesi kapsayan bir ekonomik toparlanmayı korumaya odaklı. Bu, en önemli görevimiz” ifadelerini kullanacak. Wall Street Journal’a konuşan St. Louis Fed Başkanı James Bullard da yükselen enflasyon nedeniyle bu yıl faizi dört kez artırmanın uygun göründüğünü söyledi. Bullard daha önce 2022’de üç faiz artırımı öngörüyordu. Bu yıl Fed’in faiz kararlarında oy hakkı bulunan Bullard, faiz artırmaya erken başlamanın önemli olduğunu vurguladı.