Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Yapıcılığı Sisteminin desteklenmesi amacıyla Piyasa Yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde likidite imkânı kullandırılmasına karar verdi. Likidite imkanına uygulanacak faizin politika faizinin 100 baz puan altında olacağı belirtildi.

Açıklamada finansal piyasaların derinleşmesine ve para politikasının etkinliğinin artırılmasına sağladığı katkılar dikkate alınarak Piyasa Yapıcılığı Sisteminin desteklenmesi amacıyla Piyasa Yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde likidite imkânı kullandırılmasına karar verildiği belirtildi.

Merkez Bankası "Tanınacak limitlerle sınırlı olmak üzere gecelik vadeli repo işlemleri yoluyla kullandırılacak söz konusu likidite imkânına uygulanacak faiz oranı, Merkez Bankası politika faiz oranının 100 baz puan altında olacak şekilde belirlenecektir. Piyasa Yapıcı likidite imkânı limitleri Piyasa Yapıcı bankalarca Hazine ihalelerinden alınan Devlet İç Borçlanma Senetlerinin tutarı dikkate alınarak belirlenecek ve toplam Merkez Bankası fonlaması içerisinde sınırlı bir paya sahip olacaktır." ifadelerini kullandı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi atılan adıma dair Bloomberg HT'ye şunları söyledi; "bu uygulama 2015 sonlarına kadar olan bir şeydi yani yeni bir şey değil..2015 sonunda Merkez Bankası normalleşme haritası açıklamış, bu imkanı kaldıracağını söylemiş ve kaldırmıştı..O zamanki faiz fonlamanın 50 baz puan altındaydı, şimdi 100 baz puan altında..

Sonuçta miktarı bilmiyoruz, fonlama sınırlı miktar olacak diyor, sınırlı olursa çok gevşeme anlamına gelmez ama orada fonladığı rakamları açıklayacak mı bilmiyoruz. Bunu gormek lazım ama bu adım fonlama maliyetini % 24'ün aşağısına çekecektir."

Garanti Bankası Uluslararası Sermaye Piyasaları Yöneticisi Yaprak Kastal "şu anda yüzdeler belli değil, miktar belli değil bunu da gün içinde öğreneceğimizi düşünüyoruz..Bu adım, piyasa yapıcı bankalar açısından 'ihalelere ilgi gösterdiğiniz takdirde ihaleden ne kadar alırsanız ona göre da daha ucuz fonlama imkanı yaratmış oluyorsunuz' denen bir yöntem" yorumunu yaptı.