Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

DIA Cominity tarafından dünyada 2021 yılında izlenmesi gereken 100 teknoloji şirketi arasında gösterilen Türk insurtech girişimi Lumnion'un CEO'su Cenk Tabakoğlu, nihai hedeflerinin global ölçekte bu işi yapan en önde gelen şirket olmak olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Tabakoğlu, yapay zeka ve makine öğrenmesi kullanarak özellikle hayat dışı sigorta sektörüne risk fiyatlaması için kullanılan araçları ürettiklerini kaydetti. Amaçlarının en başından beri bu işi global ölçekte yapmak olduğunun altını çizen Tabakoğlu, "Türkiye bizim için bir laboratuar. Türkiye'deki şirketlerle işbirliğimiz de güzel bir seviyede. Hem burada öğrendiklerimiz hem de Ar-Ge'de yaptıklarımızla biz bu işi dünyadaki sigorta şirketlerinin kullanımına sunan şirket olmak üzere yola çıktık. Bu hedefte de emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.

'Şampiyonlar Ligi'nde şampiyonu yenmek istiyoruz'

Tabakoğlu, Sabancı Ventures ve StartersHub’dan da 4.5 milyon TL üzerinde bir yatırım aldıklarını ve yurt dışı operasyonlarını büyütmeyi planladıklarını söyledi. En çok heyecanlandıkları tarafın yurtdışı planlar olduğunu vurgulan Tabakoğlu, "Türkiye'den çıkıp Şampiyonlar Ligi'nde şampiyonu yenmek istiyoruz. Nihai hedefimiz yurtdışında bu işi yapan en önde gelen şirket olmak" dedi.

'Munih'te sigortacılık merkezine kabul edilen 20 şirket arasındayız'

Şu anda Almanya'da bir şirket kurma aşamasında olduklarını ifade eden Tabakoğlu, "Teknoloji ve dijitalleşme anlamında Alman hükümeti tarafından destekli iki sigortacılık merkezi var. Münih'te olan merkeze kabul edildik. 250 firmanın başvurduğu merkeze kabul edilen 20 firma arasındayız. Orada da Alan sigorta sektörünün büyük isimleriyle, art teknolojinin global çapta büyük oyuncularıyla nasıl işbirliği yapabiliriz diye konuşuyoruz. Bunu da Türkiye'de aldığımız yatırım sayesinde yapıyoruz" diye konuştu. Lumnion'u Kuzey Denizi'ndeki bu kıran gemilere benzettiğini belirten Tabakoğlu, "Şu anda Türkiye'den çıktık. Buzu kıra kıra Almanya'ya kadar gittik. Global ölçekte gittiğimiz yerlere diğer Türk şirketlerini de sürüklemek istiyoruz" dedi. Almanya'dan sonra hedeflerinin öncelikle İsviçre, Avusturya gibi Almanca konuşan ülkeler olduğunu kaydeden Tabakoğlu, sonrasında Hollanda, Belçika, İspanya, Portekiz ve eş zamanlı Körfez bölgesi olduğunu söyledi. Sonraki hedeflerinin ise ABD olduğunu ifade eden Tabakoğlu, bunları 2-2.5 yıl içinde gerçekleştirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi. Tabakoğlu, bu hedeflere giderken bir kaç tur daha yatırım turu planladıklarını sözlerine ekledi.

'Sigorta sektöründeki şirketlerin büyük desteğini gördük'

Sektörün ve sigorta şirketlerinin kendilerine desteğin ve yaklaşımın çok pozitif olduğunu kaydeden Tabakoğlu, "Türk bir şirketin çıkıp global ölçekte iş yapması için neredeyse onlar da bizim kadar benimseyip bizimle birlikte çalışma noktasında çok yardımcı oluyorlar" diye konuştu. Türkiye'de insurtech alanının çok gelişmiş olmadığını ama bununla ilgili çabalar görüldüğünü belirten Tabakoğlu, burada üniversite sektör işbirliğinin kritik olduğunu söyledi. Yurtdışında insurtech'in çok geniş ve gelişmiş bir alan olduğunun altını çizen Tabakoğlu, bu alanın şirketler ve kamu tarafından desteklenmesi ve üniversite işbirliklerinin artırılması gerektiğini kaydetti.

'Veri işleme ve yapay zeka kullanımı ile sigorta bilincinin her geçen gün arttığını göreceğiz'

İçinden geçilen Sigorta Haftası'nın önemine de değinen Tabakoğlu, hem Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından hem de şirketler tarafından sigorta bilincini artırma anlamında çok faydalı etkinlikler düzenlendiğini belirtti. Tabakoğlu, bu etkinliklerin çok önemli olduğunun altını çizdi. Türkiye'de sigorta bilincinin artması gerektiğini ifade eden Tabakoğlu, burada herkese rol düştüğünü söyledi. Veri işleme ve yapay zeka tarafında faaliyet gösteren bir insurtech şirketi olarak kendilerine de rol düştüğünü vurgulayan Tabakoğlu, "Yapay zeka, veri işleme ve modelleme tarafında olunca konunun farklı bir boyutunu da görüyoruz. Müşterilerin daha doğru profillenmesi, doğru müşteriye doğru ürünün doğru yerde sağlanması, toplumun da sigortacılığa bakışının değişmesi anlamında önemli görünüyor. Burada bütün paydaşların da üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştığını görüyoruz. Her geçen gün de sigorta penetrasyonunun arttığını göreceğiz. Özellikle son dönemdeki iklim değişikliği ve pandemi gibi bazı olumsuzluklar da sigortanın önemini gözler önüne süren gelişmeler oldu" dedi.