Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyada korumacılık eğilimleri gündemdeki yerini korurken, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın verdiği veriler Türkiye'nin de ithalatının önemli kısmına ilave gümrük vergisi uyguladığını gösterdi.

Bakan Pekcan bakanlığının bütçe sunumunda Türkiye'nin uyguladığı ilave gümrük vergilerinin kapsadığı ithalat değerinin 2019 yılı değerlerine göre 53,3 milyar dolar ile toplam ithalatın yüzde 25,3’üne tekabül ettiğini söyledi. Buna göre Türkiye, yürürlükteki önlem sayısı bakımından Dünya Ticaret Örgütü üyeleri arasında 3’üncü sırada yer aldı.

Bakan Pekcan sunumunda "Yerli üreticilerimizin ithalata karşı rekabet imkânlarını desteklemek üzere 2011 yılından bu yana çeşitli ürün gruplarında 33 adet Karar ile yüzde 5-50 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi uygulamaya alınmıştır." ifadelerini kullandı.

Pandemi sürecinde özel ürünlere ilave gümrük geldi

Bakan Pekcan sunumunda pandemi sürecinde yerli üretim üzerinde oluşan düşük fiyatlı yoğun ithalat baskısına karşı, 3.193 üründe önceden yürürlükte olan ilave gümrük vergilerinin gözden geçirilerek bunların önemli bir kısmının yılsonuna kadar artırıldığını belirtti.

Ayrıca, 2020 yılı içerisinde 2.027 adet yeni ürüne ilave gümrük getirilirken toplamda 5.220 ürün grubuna İGV uygulamaya başlandı.

Buna karşın pandeminin başlaması ile birlikte solunum cihazları, cerrahi maske ve maske üretiminde kullanılan “meltblown” kumaşta uygulanan ilave gümrük vergisi sıfırlandı.